Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Kako se riješiti viška vode iz tijela?

Kako se prehranom i svakodnevnim malim koracima riješiti viška vode i natečenog izgleda

Kako se riješiti viška vode iz tijela?
Budi najbolja verzija sebe.

Zadržavanje vode u tijelu je ozbiljno zdravstveno stanje o kojem ne znamo dovoljno, od njega pate mnoge žene, a ponekad ni nismo svjesni da je u tome problem. 

Čak 70% našeg tijela se sastoji od vode. Iako naš organizam dobro regulira razinu vode u tijelu, ponekad može doći do određenih poremećaja koji potiču tijelo da zadržava svu suvišnu vodu. Zbog toga se možete osjećati naduto.

Neke od uzroka zadržavanja vode možemo i sami lako riješiti, no postoje i ozbiljni zdravstveni problemi koji mogu uzrokovati ozbiljne bolesti. Stoga, ako ste primijetili da je vaše tijelo počelo zadržavati višak vode, prvo zatražite pomoć i savjet liječnika. Ako se utvrdi da nije riječ o ozbiljnom zdravstvenom problemu, možete poslušati neke od savjeta koje vam navodimo u nastavku. Također, postoje i određene namirnice koje će vas hidrirati te pomoći kod izbacivanja nakupljene vode iz tijela. 

1. Smanjite unos soli

Jedan od najčešćih razloga zadržavanja vode u tijelu je upravo prekomjeran unos soli. Budite oprezni kod unosa soli te pokušajte izbjegavati industrijski obrađene namirnice te brzu hranu i grickalice koje su pune soli. 

2. Povećajte unos kalija

Kalij i natrij tvore ravnotežu u našem organizmu, a povećanim unosom kalija možete razine natrija, odnosno soli dovesti u stabilnu ravnotežu, što će vam pomoći ako se borite s viškom vode u tijelu. Namirnice koje sadrže kalij su banane, lisnato povrće, mrkva, grožđe, naranče i kupine. Ako je razina kalija u vašem organizmu jako niska posavjetujte se s liječnikom o uzimanju suplemenata. 

3. Povećajte unos voća i povrća 

S obzirom na to da sadrže visok udio vode, a neke vrste voća i povrća imaju prirodno diuretsko djelovanje, povećajte njihov unos ako imate problema sa zadržavanjem vode u tijelu. Zelena salata, rajčica, lubenica, kupus i grejp imaju odlična diuretska svojstva. 

4. Uzimajte probiotike

Ako imate problema s nadutošću, redovito biste trebali uzimati probiotike koji će povoljno djelovati na vašu crijevnu floru i pomoći vam da izbacite loše bakterije. Jogurt, kefir i kiseli kupus samo su neke od namirnica koje sadrže probiotike koji će vam pomoći kod nadimanja.

5. Vježbajte

Tjelovježba je općenito vrlo dobra za ljudsko zdravlje, a može učiniti čuda po pitanju zadržavanja vode u tijelu. Naime, tjelovježba potiče širenje krvnih žila pa krv puno lakše prolazi kroz njih, a višak tekućine lakše napušta tijelo. Ne morate naporno vježbati da biste postigli taj učinak, dovoljna je i svakodnevna šetnja od 30 do 40 minuta, biciklizam ili plivanje. 

6. Nosite laganu i široku odjeću

Uska odjeća koja vas stišće i ograničava nije ugodna, a osim toga nije dobra ni kad je riječ o zadržavanju vode u tijelu. Kada se osjećate naduto, nosite laganu i široku odjeću u kojoj ćete se osjećati slobodno. 

7. Pijte vodu 

Iako vam ovo možda zvuči pomalo kontradiktorno, ako ne pijete dovoljno vode, vaše će tijelo početi zadržavati vodu kako bi mu ostalo dovoljno za obavljanje tjelesnih procesa. Zato tijekom dana pijte dovoljno vode, barem 8 – 12 čaša, ovisno o fizičkoj aktivnosti. 

Naša tijela  sastoje se od oko sedamdeset posto vode koja je potrebna organizmu radi normalnog obavljanja njegovih funkcija. Stoga, pijte dovoljno tekućine, zdravo se hranite, smanjite unos soli i budite aktivni želite li spriječiti zadržavanje vode u tijelu. 

Imate li problema s viškom vode u tijelu? Kako se borite s time? 

Izvor: health.allwomenstalk.com
Foto: stockimages/Freedigitalphotos.net

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.