Budi najbolja verzija sebe.
Višak kilograma

Muke po slatkom: Kako se jednostavno odviknuti od šećera?

Najveću opasnost za naše tijelo imaju dodani šećeri u prerađenoj hrani i zato ih je važno smanjiti na minimum

Konzumiranje prevelikih količina šećera jedna je od najgorih stvari koje možemo učiniti svom tijelu. Iako šećer stvara one okuse koje obožavamo ipak je važno razmisliti i smanjiti unos na najmanju moguću mjeru. Dokazano je da šećer doprinosi razvoju pretilosti i dijabetesu tipa 2, bolestima srca, razvoju raka, ali i propadanju zuba.

Iako se šećer prirodno nalazi u hrani poput voća i povrća, ova vrsta šećera slabo utječe na razinu šećera u krvi i smatra se vrlo zdravom. No, ne smijemo zaboraviti da voće i povrće također sadrže puno zdravih vitamina i minerala, a najveću opasnost imaju dodani šećeri u prerađenoj hrani.

Kako bismo se pobrinuli za svoje zdravlje i dugoročno se osjećali bolje, važno je smanjiti šećer na minimum. Uz sljedeće korak bit će puno lakše odreći se slatkih okusa, a nemoj zaboraviti da se nakon uživanja u nekom slatkom komadu čokoladne torte ili sladoledu samo i dalje nastaviš pridržavati ovih jednostavnih koraka.

Budi najbolja verzija sebe.
  • Smanji količinu šećera u svim napicima ili obrocima koje konzumiraš tijekom dana. Bilo bi najbolje odmah prepoloviti šećer u obrocima i napicima poput žitarica, palačinki, kave, čaja ili bilo čega drugog što konzumiraš. Ovo je prvi korak u tvom odvikavanju od šećera.
  • Zamijeni sokove i gazirana pića s vodom. Ova prirodna tekućina je najbolja za naše zdravlje, ali ako povremeno želiš popiti neki sok ipak je bolje da se odlučiš na varijantnu s manjom količinom šećera.
  • Jedi svježe, smrznuto, suho ili konzervirano voće. Kada biraš konzervirano voće onda odaberi ono koje je u vodi ili u prirodnom sok. Prije konzumiranja konzerviranog voća ocijedi tekućinu u kojoj se nalazilo.
  • Usporedi što piše na etiketama različitih namirnica i odaberi proizvode s najmanjom količinom dodanih šećera. Mliječni i voćni proizvodi sadržavat će neke prirodne šećere, a dodani se mogu prepoznati na popisima.
  • Dodaj voće u svoju prehranu. Umjesto dodavanja šećera žitaricama ili zobenim pahuljicama, u omiljeni doručak dodaj svježe voće (banane, trešnje ili jagode) ili suho voće (grožđice, brusnice ili marelice).
  • Smanji količinu šećera u slasticama. Kad pečeš kolač, kekse ili nešto slično obavezno smanji količinu šećera. Bilo bi najbolje da se količina smanji od jedne trećine do polovice. Uskoro nećeš ni primijetiti da postoji razlika u odnosu na originalni recept.
  • Pokušaj s ekstraktima. Umjesto dodavanja šećera u recepte, koristi ekstrakte poput badema, vanilije, naranče ili limuna.
  • Kako vrijeme prolazi zamijeni šećer u potpunosti s drugima začinima i poboljšat ćeš okuse. Isprobaj đumbir, cimet ili muškatni oraščić.

Ovi odlični savjeti Američkog udruženja za bolesti srca jako su jednostavni i već u idućim satima možemo početi sa smanjivanjem unosa šećera. Naše srce i cijelo tijelo bit će nam zahvalni, a mogao bi se smanjiti i broj na kućnoj vagi.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.