Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Mjesečnica i hrana

Može li hrana, i kako, utjecati na menstrualne grčeve?

Većina žena u PMS-u osjeća veliku žudnju za pizzom, kolačima, čokoladom ili sladoledom, ali ove namirnice mogu utjecati na menstrualne grčeve

pablo-merchan-montes-Orz90t6o0e4-unsplash.jpg
Foto: Unspash

Žudnja za čokoladom, pizzom ili sladoledom javlja se kod većine žene tijekom PMS-a, ali stručnjaci kažu da bi takva hrana mogla pogoršati simptome. "Bolne mjesečnice povezane su s prekomjernom proizvodnjom spojeva sličnih hormonima u sluznici maternice", objašnjava dr. Sarah Brewer. Razina ovih spojeva, nazvanih prostaglandini, može se potaknuti konzumiranjem pogrešnih vrsta hrane.

Image
Sve se mijenja

Kako se menstruacija počinje mijenjati kada 'zakoračiš' u 40-e?

"Ovi spojevi izazivaju grčeve maternice koje zatvaraju krvne žile i smanjuju količinu menstrualne krvi. Bolni grčevi javljaju se kada je količina prostaglandina poveća ili žena postane osjetljivija na njih", kaže dalje za The Sun.

No, imamo i dobre vijesti - određene promjene u prehrani mogu pomoći da se ovaj problem smanji tijekom tih nekoliko teških dana u mjesecu. Ginekologinja Anne Henderson, specijalizirana za PMS, kaže da postoji velika rasprava oko povezanosti hrane i PMS-a. Također je predložila ženama isprobaju različitu prehranu (smanje ili povećaju unos određenih namirnica) i vide što im odgovara.

Pokušaj ograničiti sljedeće namirnice:

Budi najbolja verzija sebe.
1/5
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.