Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Savjeti stručnjaka

Ne ispuštamo mobitel i stalno gledamo u ekrane. Koliko to utječe na um i tijelo?

Sa sociologinjom Ivom Brčić porazgovarali smo o utjecaju ekrana na tijelo i um jer smo prestali slušati tijelo i vlastiti život gledamo kroz ekrane

Budi najbolja verzija sebe.

Živimo u društvu informacija koje su svuda oko nas, bez obzira jesu li nam potrebne ili ne. Naravno vrlo rijetko razmišljamo kako različiti ekrani utječu na naš um i tijelo, a važno je zapitati se i razmisliti koliko vremena provodimo ispred ekrana, i ne radi se samo o televiziji. Danas stalno u rukama držimo i gledamo u pametni telefon, ako nije pametni telefon onda gledamo u laptop ili televiziju. Ponekad ćemo dok gledamo televiziju u ruci držati pametni telefon. Sociologinja Iva Brčić u razgovoru nam je otkrila kako sve ekrani na utječu na naš um, ali i tijelo.

"Mali ekrani nas otuđuju jedne od drugih i od nas samih. Većina nekakvih događaja u životu; bez obzira radi li se o obiteljskom, prijateljskom, rođendanima, koncertima ili odlasku u prirodu uvijek se svodi na to kada ćemo napraviti neku fotografiju i kome ćemo je poslati. Živimo kroz ekrane", objasnila nam je Iva Brčić te dodala sa nisu važnio svi detalji s nekog događaja nego lijepa sjećanja koja nosimo u sebi. 

"Također smo došli do toga da sve mjerimo putem pametnih uređaja. Iako pazimo više na sebe ipak smo prestali slušati svoje tijelo i ne znamo više prepoznati znakove koje nam šalje. Nama tijelo šalje znakove! Što bi se dogodilo da se odjednom pokvari telefon ili nestane interneta? Što bi onda bilo s nama? Odjednom ne bismo znali da danas trebamo šetati ili da kada treba ići na spavanje. Korisnost malih ekrana danas je postala ovisnost jer ljudi satima gledaju u pametni telefon, a to ima različite negativne posljedice", objašnjava sociologinja. U našem videu navela je još neke stvari koje je važno osvijestiti dok gledamo u mali ili veliki ekran.

Image
Savjet stručnjaka

Iva Brčić: Kako naučiti reći 'ne' i prihvatiti odbijanje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.