Budi najbolja verzija sebe.

Kako doživjeti stotu? Najvažnije su stvari koje su - besplatne

Nije smisao u tome da svu energiju i novac trošiš na sebe, tzv. superhranu i specijalne tretmane. U nečem drugome krije se ključ kvalitetnog i dugog života

Dugovječnost je danas težnja mnogih, što potvrđuje rastuća industrija raznih preparata, poput suplemenata, kozmetičkih proizvoda, super zdravih namirnica egzotičnog porijekla, tretmana u wellness centrima, detoks programa i još svakakvih, nerijetko vrlo skupih, metoda koje možda produljuju životni vijek.

No, prema brojnim istraživanja koje je u svojoj knjizi Growing Young: How Friendship, Optimism and Kidness Can Help You Live to 100 sažela znanstvena novinarka Marta Zaraska, ono što najviše djeluje na dugovječnost je besplatno i nematerijalno. Kvalitetni odnosi, pozitivan pogled na život i dobronamjernost čak za 45 do 65 posto mogu sniziti rizik od prerane smrti, dok kvalitetna prehrana i tjelovježba utječu do 35 posto.(FOTO: Pexels)

"Ove stvari su zabavne i dobre. Čine život ljepšim i boljim, ne samo tebi, već i ljudima oko tebe" rekla je za Inverse autorica knjige koja je i sama provela godine konzumirajući sve moguće proizvode koji su joj dolazili pod ruku, a jamčili su zdravlje i dugovječnost, jedući samo organsko i predano vježbajući. Istome je učila i svoje dijete, a onda je shvatila da nisu to elementi koji čine razliku, iako nije nevažno voditi zdrav život.

"Naučila sam da ne trebam svu energiju i novac trošiti na sebe, na chia sjemenke, goji bobice i ostalu 'čudotvornu' hranu, već da ju trebam usmjeriti na njegovanje prijateljstava, provođenje vremena sa suprugom, potruditi se biti optimističnija, ljubaznija prema drugima i organiziranija", objasnila je za spomenuti portal. "Mi smo društvena bića, naše je da živimo u plemenima. U njima naš organizam najbolje funkcionira. Zapitaj se imaš li koga kome vjeruješ, jesi li povezana sa zaednicom u kojoj živiš, poznaješ li susjede i jesi li ljubazna prema drugima. Ako su odgovori negativni, poradi na tome jer je usamljenost ta koja nam skraćuje životni vijek", dodala je. 

U nastavku ti donosimo pet načina na koje ćeš gore spomenute stvari najjednostavnije i najbrže implementirati u svoj život, obogatiti ti ga i učiniti dužim.

Budi najbolja verzija sebe.
1/5
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.