Hrana koja će ti pomoći da pobijediš zimsku depresiju i osjećaš se bolje

Ako se i ti zimi osjećaš mrzovoljnije ili tužnije za razliku od drugih godišnjih doba - nisi jedina

Hrana koja će ti pomoći da pobijediš zimsku depresiju i osjećaš se bolje

Danski su znanstvenici otkrili da u mjesecu u kojem se sat mijenja unazad učestalost pojave sezonskog afektivnog poremećaja, poznatijeg pod nazivom zimska depresija, raste za osam posto.

Ali nije sve tako crno - bilo da te loše raspoloženje prati tijekom cijele godine ili samo zimi, novo istraživanje pokazuje da ono što jedeš može značajno poboljšati tvoje raspoloženje.

Image

Sve što trebate znati o depresiji

Antidepresivna ljestvica hrane

2018. godine zbornik radova World Psychiatry objavio je istraživanje pod nazivom Antidepresivna ljestvica hrane, u kojem su željeli pokazati povezanost između konzumiranja hrane i raspoloženja. Znanstvenici su sastavili popis namirnica koje su najgušći izvor hranjivih sastojaka, a koje igraju ulogu u prevenciji i oporavku od depresivnih poremećaja.

Od svih hranjivih sastojaka prvo mjesto, očekivano, zauzima voda, zatim špinat, blitva, gorušica, repa, cikla i kamenice

Image


(Foto: Pixabay)


Novo polje prehrambene psihijatrije otkriva kakav je odnos između onoga što jedemo i kako se osjećamo. Jedna od njegovih začetnica, nutricionistička psihijatrica i profesorica Felice Jacka, ističe da je iz svih istraživanja vidljivo kako je kvaliteta ishrane uvelike povezana s mentalnim zdravljem

Navodi da je ishrana bogatija cjelovitim namirnicama, kao što su povrće, voće, integralne žitarice, grah i mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke te riba i maslinovo ulje itekako povezana sa smanjenim rizikom od depresije

Image


(Foto: Pixabay)


Sukladno tome, ishrana prepuna zaslađenih pića, prerađene hrane i ugljikohidrata povezana je s većim rizikom od depresije.

Ona preporučuje tradicionalnu prehranu, poput norveške, mediteranske ili japanske, jer su sve od njih povezane s dobrim mentalnim zdravljem. Da je takva prehrana dobra za mentalno zdravlje potvrđuju istraživanja koja pokazuju da Japan ima najnižu stopu depresije na svijetu, a nakon njega slijedi Australija u kojoj dominiraju mediteranska i azijska prehrana.

Image


(Foto: Pixabay)

Riblji faktor - važnost masnih kiselina

Ono što je zajedničko norveškoj, japanskoj i mediteranskoj prehrani jest velika konzumacija ribe, pretežito sardine, skuše, haringe, lososa i pastrve.

Čak i nutricionisti preporučuju konzumiranje ribe barem dvaput tjedno, jer je bogata omega 3 masnom kiselinom, kiselinom koju ljudsko tijelo ne može samo proizvesti, a koja je bitna za mozak.

Te masti čine vanjske membrane neurona mozga i one su nešto što ljudima sa simptomima depresije često nedostaje - nje u izobilju ima u ribama poput lososa, skuše, haringe, pastrve i svježe tune

U slučaju da nisi ljubiteljica ribe, probaj omega-3 suplemente koji dolaze u kapsulama. 

Image


(Foto: Pixabay)

Kako još izliječiti depresiju?

Istraživanje objavljeno u zborniku radova Nutrition in Clinical Practice pokazuje da ljudi koji pate od sindroma iritabilnog crijeva i koji imaju poseban način ishrane pokazuju veću sreću i vitalnost te smanjenu učestalost anksioznosti, depresije i umora.

Oni su na takozvanoj low-FODMAP dijeti koja isključuje neke namirnice, poput fermentiranog povrća, pšenice, šećera i glutena. 

To, naravno, ne znači da i ti moraš izbaciti sve te namirnice iz svoje prehrane kako bi se osjećala bolje, ali možeš probati što ti najbolje odgovara.

Jesi li u depresiji zbog tjestenine?

Ranije spomenuta low-FODMAP dijeta isključuje gluten - protein koji se nalazi u kruhu i tjestenini. Još jedno istraživanje pokazuje da postoji povezanost između poremećaja raspoloženja i konzumacije namirnica koje sadrže gluten.

Image


(Foto: Pixabay)


Postoje dokazi da gluten narušava ravnotežu dobrih bakterija u crijevima, a u nekim slučajevima to može izazvati i upalu - i jedno i drugo povezano je s povećanim rizikom od depresije.

Osjećaj u trbuhu

Postoji razlog zašto zdravlje tvog trbuha, odnosno crijeva, nije važno samo za tvoje raspoloženje, već ti ga može i diktirati. 

Crijeva su dom tvog enteričkog živčanog sustava koji se ponekad naziva i "drugi mozak". Još uvijek nije posve dokazano kako djeluje os „crijeva-mozak“, ali jedna je teorija da kemikalije koje mikrobi u crijevima luče mogu uključiti i isključiti gene u crijevima, tako utječući na mozak.

Također je važno napomenuti da više od 90 posto serotonina (hormona sreće) u našem tijelu nastaje upravo u crijevima, a što je više zdravih bakterija u crijevima, hormon sreće više će se proizvoditi. 

Ovdje je važna konzumacija raznih fermentiranih probiotičkih namirnica poput kiselog kupusa, kimchija, kombuče i kefira, koja može pomoći u razvoju zdravih bakterija. 

Uz to, važno je konzumirati i hranu koja sadrži probiotike - njih ćeš naći u gotovo svakom voću i povrću, posebno u luku, češnjaku, šparogama, artičokama i banani

Image


(Foto: Pixabay)

Ne zaboravi vitamin D

Vitamin D ključan je za zdravlje kostiju, a niska razina ovog vitamina može uzrokovati umor, pospanost i bolove u mišićima

Možda najbolji način za nadoknadu vitamina D u tvom organizmu je izloženost suncu koja, naravno, mora biti umjerena. 

Hladna i sumorna zimska jutra, hladno vrijeme i duge noći, kao i niska razina vitamina D u organizmu dobitna su kombinacija za zimsku depresiju, stoga je važno, uz hranu, uzimati i suplemente vitamina D, neovisno o godišnjem dobu i vremenu.