Green lifestyle je trend koji bi svaka od nas trebala živjeti, a evo i zašto

Ekološka održivost postala je imperativ u lifestyle svijetu, a evo kako da i ti počneš živjeti zelenijim načinom života

Kada bismo svi preuzeli odgovornost i odabrali green lifestyle kao način života, ne bismo imali globalne probleme poput podizanja temperature mora ili masovnog krčenja šuma. Svatko bi uložio određeni trud da zaštiti okoliš i tako obavio svoj dio posla za dobrobit svih nas. Mnogi ljudi zagađuju okoliš ne shvaćajući da ne postoji planet B na koji možemo otići nakon što ovaj postane neprihvatljiv za život, pa je stoga bitno što više i češće govoriti o važnosti održivog načina života koji je postao najveći lifestyle trend ove godine.


Green Lifestyle – što je to?

Jednostavnim riječima, održivi ili green način života je onaj koji ne šteti našoj planeti. Održivim načinom života osiguravamo zdravlje našeg planeta, a dugoročno štedimo značajnu količinu novca. Korištenje platnenih vrećica u trgovinama, slow fashion, manja konzumacija mesa…. Sve su to efikasni načini uz pomoć kojih možemo svoj život transformirati i pri tome pomoći našoj planeti.

U nastavku ti donosimo neke jednostavne savjete za zeleniji stil života.

Konzumiraj više povrća, a manje mesa

Jesi li znala da se prosječna temperatura Zemlje povećala za 0,8 ° Celzijevih, u usporedbi s temperaturom prije Industrijske revolucije? Ako uistinu ne ograničimo emisiju štetnog CO2, Zemlja će se još više zagrijavati, a to će imati ogromne posljedice za okoliš, floru, faunu i našu vlastitu dobrobit. Jedan od najefikasnijih načina smanjenja emisije CO2 je prelazak na vegansku prehranu. Naime, mesna industrija jedan je od najvećih zagađivača našeg okoliša. 

Smanjenjem konzumacije mesa na globalnoj razini smanjit će se i uzgoj životinja, a time će padati i emisije CO2. Iako je već sam prelazak na veganstvo, prehranu baziranu samo na namirnicama biljnog porijekla, odličan način pomoći prirodi, još je bolje ako sama možeš i uzgojiti svoje voće i povrće. Bilo koje voće i povrće koje sama uzgojiš ostavit će puno manji trag na zemljinu atmosferu od hrane koju možeš kupiti u supermarketu. Hrana mora prijeći vrlo kratku udaljenost od tla do stola, što već samo po sebi smanjuje emisiju ugljika koja je uključena u transport hrane. Uz to, ne postoji plastična ambalaža i imaš potpunu kontrolu nad načinom uzgoja hrane jer možeš izbjegavati štetna gnojiva i pesticide.

Biraj eco-friendly kozmetičke proizvode

Sve smo svjesniji štetnog utjecaja koji i beauty proizvodi mogu imati na planetu, bilo da je to u obliku viška proizvoda, ambalaže koja se ne može reciklirati ili štetnih sastojaka. Zbog toga je došlo i do promjena u beauty industriji koja sve više zadovoljava potrebe tržišta na ekološki održiviji način. Tako se sada počela upotrebljavati reciklirana plastika, biorazgradivi materijali kao i kreiranje proizvoda na bazi "clean" formula bez štetnih kemijskih sastojaka. Proizvodi koji su ekološki osvješteni mogu značajno pomoći očuvanju prirode, a istovremeno u našu beauty rutinu unose prirodne sastojke. 

Kupuj od modnih brendova koji su "sustainable", tj., održivi

Za brendove, sustainable fashion znači stvaranje modnih komada na način koji je najobzirniji prema okolišu, a cilj je imati sustav koji funkcionira bez ostavljanja negativnog traga. Dok za potrošače to podrazumijeva razmišljanje o onome što kupuju te znanje o tome koju filozofiju podržavaju određenom kupovinom.

Također, preporuča se mijenjati za garderobu, kupovati u second hand shopovima te dobro razmisliti prije svake kupnje treba li nam doista taj novi komad odjeće. Uz to, uvijek je dobro obratiti pozornost na odabir materijala. Organski i recikliranimaterijali trebali bi imati prednost u odnosu na sintetiku. Prigrli "slow fashion", učini nešto za Zemlju i k tome uštedi mnogo novca. 

Usvoji "zero-waste" način života

Mnoga rješenja za smanjenje količine otpada bila su uobičajena prije ere plastike i proizvoda za jednokratnu upotrebu. Tada je bilo normalno koristiti platnene salvete i rupčiće, ocat i vodu za čišćenje, staklene posude za čuvanje ostataka hrane te platnene vrećice za namirnice. Ovakva rješenja ne proizvode otpad i dugoročno su jeftinija. Zero-waste način života podrazumijeva malo drugačiji način razmišljanja, a mnoga rješenja su često zapravo vrlo jednostavna.

Ključni koraci ka zero-waste načinu života uključuju izbjegavanje kupovine proizvoda koji dolaze u nepotrebnim plastičnim pakiranjima, općenito smanjenje proizvoda koje kupujemo, ponovno korištenje starih stvari te izradu komposta za bio otpad. 

Promijeni svoj način planiranja godišnjih odmora

Umjesto da svake godine iskeširaš tisuće kuna na odmor u hotelima, prepusti se čaru prirode i upusti se u avanturu zvanu kampiranje. Osim što je više eco-friendly, na kampiranju ćeš uštedjeti, naučiti više o svom okolišu i garantirano se više zabaviti. Također, još jedna alternativa putovanjima avionom, koji proizvode ogromne emisije štetnih plinova, je i takozvani "staycation". Odmor u vlastitom domu i gradu postaje sve popularniji način provođenja praznika. Ova mogućnost pruža šansu da više istražiš vlastitu zemlju, rodni grad ili naselje. Ponašaj se kao turist u svom gradu i gledaj ga drugim očima, a pri tome i zaštiti prirodu. 

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.