Evo kako tvoja juha može postati kompletan obrok pun proteina i vlakana

Donosimo ti revoluciju u kuhanju juhe

Evo kako tvoja juha može postati kompletan obrok pun proteina i vlakana

Juha je savršeno jelo za nadolazeće hladne jesenske i zimske dane. Postoji li bolji osjećaj od onog kada napokon dođeš u toplu kuću nakon što si se vani smrzavala i pojedeš nešto što ti u sekundi zagrije cijelo tijelo?

Iako su juhe fine, zdrave i obavezni obrok još od malih dana kada si ju pokušavala izbjeći pred mamom, one nisu obrok koji će te zasititi.Često se nakon prvog osjećaja topline i zadovoljstva osjećaš gladno. No, mi ti donosimo načine na koje možeš promijeniti priču iod najdraže juhe napraviti kompletan obrok koji te zasigurno nikada neće ostaviti gladnom.


via Giphy 

Image

(Foto: www.profimedia.hr)


Ova kombinacija najbolje ide uz kremaste juhe. Sjemenke konoplje su izvrstan izvor čistih proteina. U samo 30 grama sjemenaka konoplje (2 do 3 žličice) možeš pronaći 11 grama proteina. Sjemenke konoplje također sadrže zdrave masti, odnosno u 30 grama možeš pronaći oko 15 grama omega 3 masnih kiselina. Ovi sastojci će te zasititi, ali će te održati zdravom.

Kada idući put radiš krem juhu u blender ubaci i porciju sjemenki konoplje s ostalim sastojcima. No, ne brini - ove sjemenke neće promijeniti okus tvoje juhe. 


via Giphy


Jesi li primijetila što se događa kada kuhaš zeleno povrće i biljke? Hrpa se polako smanjuje dok na kraju ne poprimi veličinu koja ti stane u dlan jedne ruke. Puna posuda salate se u samo par trenutaka pretvara unaizgled par smežuranih biljaka, a tebi nije jasno što se točno dogodilo. 

No, ovo je dobro za tvoju juhu. Možeš ubaciti hrpu špinata, kelja, rukole i ostalih biljaka po izboru, te ti to neće zauzeti puno prostora, ali će tvoje tijelo napuniti zdravim svojstvima. 


(Foto: Pixabay)


Dobra stvar kod mahunarki je ta što one dolazi u puno različitih veličina i oblika što znači da ju možeš upariti s gotovo svakom vrstom juhe. Osim toga, mahunarke nemaju specifični ukus pa se ne moraš brinuti da će pokvariti okus tvoje juhe. 

Kako bi dobila savršenu juhu od mahunarki koristi istu tehniku kao i za sjemenke konoplje. Ako ih izmiksaš u blenderu s ostalim sastojcima one će dodati posebnu kremastu teksturutvojim juhama. Slanutak je također super dodatak za juhe s istočnjačkim ili indijskim začinima, a bijeli i crveni grah ide dobro s meksičkim okusima. 

No, koje god mahunarke odlučiš dodati svojoj juhi, one će ju obogatiti vlaknima i proteinima koji će te zasigurno zasititi. 

Image

(Foto: Pexels)


Preljevi dodaju posebnu teksturu u tvoje juhe zbog kojih si na psihološkoj bazi zadovoljnija sa svojim obrokom.Ako ih napraviš kako treba oni mogu obilovati zdravim mastima, vlaknima i proteinima. Narezan avokado, blago preprženi orašasti plodovi i sjemenke,  žlica riže, piletina, jaje ili šaka narezane mrkve i cikle će obogatiti tvoj obrok finim okusima, zdravim tvarima te će te zasititi.