Budi najbolja verzija sebe.
Žensko tijelo

Endometrioza: Kako do nje dolazi i koji su simptomi?

Endometrioza je bolest koja postaje sve učestalija posljednjih nekoliko desetljeća, a može ostaviti različite posljedice ako se ne liječi

Budi najbolja verzija sebe.

Unatoč tome što se 10 do 15 posto žena u reproduktivnoj dobi u nekom trenutku suoči s endometriozom, vrlo rijetko se priča o ovom zdravstvenom problemu. Ovo stanje može biti izuzetno bolno, ali i uzrokovati neplodnost. No, što su više žene upućenije u tegobe koje mogu osjećati u svom tijelu, to će lakše znati prepoznati simptome i potražiti pomoć.

Što je endometrioza?

Endometrioza je bolest koja postaje sve učestalija posljednjih nekoliko desetljeća, a može ostaviti različite posljedice ako se ne liječi. Međutim ne zna se točan uzrok ove bolesti. To je stanje u kojem tkivo sluznice (endometrija) koje je smješteno na maternici raste i na drugim dijelovima tijela. Zapravo se nalazi bilo gdje osim na maternici. Ovo tkivo se obično izlučuje iz tijela tijekom mjesečnice ili je mjesto na kojem se smjesti embrij i raste tijekom trudnoće.

Najčešće se ovo tkivo nalazi na jajovodima, jajnicima, mokraćnom mjehuru, rektumu - uglavnom u području trbušne šupljine. Vrlo rijetko se to tkivo može i na drugim mjestima na tijelu kao što su pluća, zglobovi, zdjelica i sl.

Budi najbolja verzija sebe.

Endometrioza može stvoriti mnoge probleme uključujući bol, neplodnost, a tijekom trudnoće može uzrokovati prerađeno rođenje djeteta. Najčešće pogađa reproduktivne organe, ali kao što smo gore naveli može se pojaviti vrlo rijetko na cijelom tijelu. Nažalost, ovo je nasljedna bolest pa ako je je imala tvoja mama ili sestra, veća je vjerojatno da ćeš je i ti naslijediti.

Simptomi endometrioze

Neke žene uopće nemaju simptome, no kod većine je najveći simptom kronična, iscrpljujuća bol koja se javlja svakog mjeseca oko menstruacije. Bol je puno jača od uobičajenih mjesečnih grčeva, ovo je bol zbog koje žene ne mogu normalno funkcionirati u svakodnevici. Možda neće moći ustati iz kreveta, a tolika količina boli može utjecati i na mentalno stanje.

  • Ostali simptomi uključuju:
  • Umor
  • Bol zbog ovulacije
  • Bol tijekom ili nakon seksa
  • Bol kod pražnjenja crijeva ili mokrenja
  • Bolovi u predjelu zdjelice, donjeg dijela leđa ili nogu
  • Često mokrenje ili problemi sa zadržavanjem mokraće
  • Jaka ili neredovita krvarenja

Obično se simptomi pojavljuju u adolescentskoj dobi, ali često se dijagnosticira tek kad u kasnim 20-ima ili 30-ima jer se bol povećava ili žena ima probleme sa začećem. Jedini način da se sigurno dijagnosticira endometrioza je laparoskopija - promatranje tkiva unutrašnjosti trbuha kroz mali rez na pupku i biopsija (uzimanje uzorka). Ginekološki pregled i ultrazvuk mogu pokazati žarišta ove bolesti, no nisu potpuno sigurni.

Otprilike 30 posto žena s endometriozom ima poteškoća sa začećem, često zbog oštećenja koja su nastala, poput ožiljaka na jajovodima i jajnicima koji mogu spriječiti jajašce da putuje jajovodom i dođe do maternice. Nedavna istraživanja pokazala su također da žene s endometriozom koje ipak zatrudne često imaju rizik od prijevremenog porođaja. Često je nužan i carski rez jer može doći do krvarenja, preeklampsije i povišenog krvnog tlaka. No, mnoge žene s endometriozom uspješno zatrudne i rode zdravu djecu, pa je važno ne odustajati od nade. No, važno je slušati svoje tijelo i javiti se liječniku ako nešto osjetimo, ali i redovito odlaziti ginekologu na kontrole.

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.