Žensko zdravlje

Svaka dob ima svoj faktor: Najbolje namirnice za žene prema godinama

Mnogo puta si čula kako svaka žena ima svoj faktor. Isto vrijedi i za to kako svako životno doba donosi svoje prednosti i mane. Ono što možeš pojesti s 20, možda i nije najbolji izbor za tebe u 50-im. Izbor hrane trebao bi se mijenjati kako starimo počevši od 20-ih

profimedia-0295833769.jpg
Foto: Profimedia.hr

Žensko tijelo je čudesno i to zna svaka žena. No, također zna i da je njezino tijelo, od prve menstruacije, stalno u nekim promjenama i da hormoni jako utječu na njega. No, u mladosti se često ne razmišlja o tome, ali baš zbog te stalne promjene koja se događa važno je paziti na sebe i svoje tijelo.

Image
Zdravo srce i manji broj

Jednostavni načini kako do tanjeg struka i manje masnoća na trbuhu

Briga o sebi počinje od razumijevanja u kojoj smo fazi našeg života i što nam najviše treba, a onda su važan korak prehrana i kretanje. Monica Amsterdam, direktorica Medicinskog i wellness centra New Jersey, objasnila je za Oxygenmag.com koje namirnice žene obavezno trebaju uvesti u svoju prehranu kroz desetljeća i zašto su važne. U nastavku provjeri koje namirnice trebaju biti u tvom tanjuru.

Dvadesete

Zdravlje kože, kostiju i briga o zdravlju crijeva važne su u dvadesetima.

  • Mrkva i batat bogati su vitaminom A i važni su u sprječavanje akni.
  • Fermentirana hrana poput kiselog kupusa potiče zdravlje crijeva.
  • Bademi su bogati zdravim masnoćama i pomažu kod mršavljenja, a bogati su fosforom koji pomaže u izgradnji jakih kostiju i zuba.
  • Kelj je hrana bogata hranjivim tvarima. Niskokaloričan, bogat kalcijem i vitaminom C koji podržava imunološki sustav i metabolizam.
  • Jagode i kivi su voće s najvećom koncentracijom vitamina C.
  • Losos je bogat omega-3 koji je važan za zdravu razinu hormona.
  • Sjemenke sezama važne su za zdravlje kostiju i zuba jer su bogate kalcijem.
  • Piletina je dobar izvor proteina, a sadrži malo kalorija i masnoća.
Image
Foto: Unsplash

Tridesete

U tridesetima je važno održavati zdravu težinu i poboljšati plodnost ukoliko planiraš obitelj.

  • Složeni ugljikohidrati poput zobenih pahuljica imaju nizak glikemijski indeks i puno vlakana. Odlične su za redovitu probavnu i smanjenje nadutosti. Izbjegavaj velike količine riže i tjestenine jer će povećati razinu inzulina, a visoke razine inzulina smanjuju ovulaciju.
  • Kamenice su bogate cinkom, važnim mineralom za zdravlje kose i kože.
  • Lanene sjemenke su bogate omega-3 masnim kiselinama i vlaknima.
  • Grah je bogat antioksidansima i proteinima zbog čega je odličan za usporavanje starenja.
  • Juha od kostiju podržava zdrava crijeva, imunološki sustav i zdravlje zglobova. Također pomaže u smanjenju celulita.
  • Orasi su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina koje smanjuju kolesterol i upale.
  • Naranče su bogate vitaminom C, vlaknima i folatima. Također pomažu kod smanjivanja rizika od bubrežnih kamenaca.
  • Kvinoja pomaže u izgradnji i održavanju mišića i normalne razine krvnog tlaka.
  • Avokado i pinjoli su bogati vitaminom E, smanjuje rizik od pobačaja i pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa.
Image
Foto: Unsplash

Četrdesete

U ovom desetljeću i kasnije je važno očuvati zdravlje očiju, smanjiti upale u tijelu i unositi namirnice koje smanjuju rizik od raka.

  • Artičoke povećavaju proizvodnju žuči te pročišćavaju i štite jetru. Također imaju blagi diuretski učinak što pomaže kod uklanjanja toksina nakon što ih jetra razgradi. Neka istraživanja su pokazala da artičoke zapravo mogu regenerirati jetru.
  • Morske alge su bogate jodom koji je važan za rad štitnjače.
  • Sjemenke suncokreta bogate su vitaminom E, selenom i magnezijem zbog čega su važne za zdravlje srca i krvnih žila, mentalno zdravlje i zdravlje štitnjače.
  • Sjemenke sezama potiču zdravu razinu krvnog tlaka i povezane su sa smanjenjem rizika od raka.
  • Smeđa riža bogata je vlaknima i može pomoći u smanjenju kolesterola i poboljšanju probave.
  • Špinat je bogat vitaminima, klorofilom, beta karotenom, luteinom i zeaksantinom. Špinat je važan za zdravlje očiju, smanjenje upala i borbu protiv raka.
  • Kokos je bogat vlaknima i pomaže u borbi protiv gljivičnih virusa i bakterija. Masne kiseline u kokosu također mogu potaknuti rad mozga.
  • Srdele su bogate omega-3 masnim kiselinama i dobar su izvor kalcija. Također smanjuju rizik od srčanih bolesti i upala.
Image
Foto: Unsplash

Pedesete

U pedesetima se važno usredotočiti na zdravlje štitnjače i crijeva kako bi tijelo dobro funkcioniralo.

  • Chia je bogata kalcijem i vlaknima što je dobro za održavanje zdrave probave.
  • Jaja imaju malo kalorija i potpuni su proteina što ovu hranu čini izvrsnom za izgradnju mišića i gubitak težine. Osim toga, jaja su bogata omega-3 masnim kiselinama i kolinom – važan za zdravlje živaca i metabolizam.
  • Leća je bogata vlaknima koja potiču zdravu probavu i zdravu razinu kolesterola. Leća je također bogata kalijem, magnezijem, selenom, željezom i kalcijem. Ove hranjive tvari pomažu u održavanju zdravog krvnog tlaka, borbi protiv raka i smanjenju umora.
  • Luk je odličan za zdravlje kostiju.
  • Komorač je bogat mineralima, što ovo ukusno povrće čini izvrsnim za poboljšanje gustoće kostiju i probavu.
  • Organsko crveno meso ima manje zasićenih masti, a više zdravih masti i omega-3.
  • Rogač sadrži polifenole selen i kalcij zbog čega je dobar za štitnjaču i kolesterol.
  • Kurkuma je snažno protuupalno sredstvo, savršeno za osobe s reumatoidnim artritisom, lupusom, fibromialgijom i svim upalnim stanjima. Osim toga, kurkuma je bogata željezom, manganom, vitaminom B6 i kalijem. Također pomaže kod detoksikacije jetre.
  • Bosiljak je bogat vitaminom K koji je važan za jake kosti, a pomaže u smanjenju rizika od ateroskleroze, osteoporoze, dijabetesa i raka.
  • Brazilski orasi sadrže selen, kalcij, željezo, bakar, magnezij, mangan, kalij, fosfor, cink i vlakna. Pomažu u održavanju zdrave razine kolesterola te smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Brazilski orasi također sadrže vitamin A i E koji su važni za kolagen u koži odnosno za smanjivanje bora.
Image
Foto: Unsplash