Dobre vijesti! Ove ugljikohidrate možeš jesti i kada pokušavaš smršavjeti

Ipak ne trebaš u potpunosti izbjegavati ugljikohidrate kada želiš izgubiti kilograme, a sada pročitaj i zašto

Dobre vijesti! Ove ugljikohidrate možeš jesti i kada pokušavaš smršavjeti

Ugljikohidrati mogu i trebaju biti tvoji prijatelji. Zapravo, potrebni su ti da izgubiš kilograme. Da, ugljikohidrati, skupina hrane koju ljudi uopće ne žele spominjati u istoj rečenici s dijetom. Neki su ugljikohidrati teški i vode do povećanja tjelesne težine, dok drugi zapravo mogu pomoći u odbacivanju masti.

Ključ je jesti hranu s malo ugljikohidrata, ali s visokim udjelom hranjivih sastojaka. Dobri ugljikohidrati su bogati vlaknima pa ćeš se duže osjećati sito, a i to će ti pomoći da odoliš grickalicama. Pomoću aplikacije Noom možeš pratiti zdrave ugljikohidrate.

Je li neki od dobrih ugljikohidrata dio tvojeg uobičajenog plana prehrane? Ako nije pročitaj naš popis za kupnju i počni jesti zdrave ugljikohidrate.  

Kvinoja

Kvinoja se uklapa u bilo koji obrok i poprima mnoštvo okusa. Pokušaj je dodati u zobenu kašu za doručak, juhu za ručak ili salatu za večeru. Kvinoja je protein s niskim udjelom ugljikohidrata koji smanjuje masnoću u trbuhu i oduzima centimetre u struku jer se apsorbira u krvotok brže od ugljikohidrata poput tjestenine.

Stručnjaci kažu da kvinoja snižava razinu glukoze u krvi. 

Crni grah

U skromnom crnom grahu ima puno snage za borbu protiv masnoće. Ima bjelančevine i vlakna plus vitamine skupine B koji mogu ubrzati gubitak kilograma i spriječiti taloženje masti u tvom tijelu. Volimo crni grah u buritu i enchiladi, ali oni mogu biti ukusni i izvan meksičke hrane. Prelij ga pečenim povrćem, stavi ga na pizzu ili ga umiješaj u salate.

Ova sitna mahunarka je puna ugljikohidrata, ali je i sjajni izvor biljnih proteina i vlakana. Nemoj ih samo smatrati prilogom. 

Batat

Batat zamijenio je svaki oblik bijelog krumpira u našem životu. Ovaj spori ugljikohidrat je svestran, prirodno sladak i naše tijelo ga polako probavlja. Nasjeckaj ga na debele ploške i začini ga morskom soli, origanom i maslinovim uljem, ispeci ga ili od njega napravi pire. Koristi ga kao bazu za zdravi prilog sa jajima ili lososom.   

Zobena kaša

Ako za doručak imaš lošu naviku da jedeš kruh, žitarice ili druge rafinirane ugljikohidrate, zobena kaša je tu da zamijeni te loše stvari. Ne samo da ima bjelančevina već nas dugo drži sitima.

Zob možeš skuhati ili je preko noći drži natopljenu u bademovom mlijeku u hladnjaku, a ujutro dodaj cimet i mljevene sjemenke. Dobar tek!