Dobro je svaki dan

Bučino ulje obogaćuje jela, ali i čuva zdravlje

Osim što je bučino ulje odličan kulinarski specijalitet, također krije i čitav niz blagodati za zdravlje

pexels-polina-kovaleva-5644936.jpg
Foto: Pexels

Ulje od sjemenki buče pravi je kulinarski specijalitet i odličan je dodatak brojnim jelima i salatama, a manje je poznato da krije i čitav niz zdravstvenih prednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Žensko zdravlje

Zdrave namirnice koje bi trebala jesti barem jednom tjedno

Dobiva se cijeđenjem sjemenki buče, bundeve ili tikve. Najčešće je tamno zelene do crne boje, a u kulinarstvu je izuzetno cijenjeno. Osim što obogaćuje jela svojim specifičnim okusom, bučino ulje odlično je za zdravlje jer sadrži mnoštvo vrijednih vitamina i minerala te zdrave omega-3 i omega-6 masne kiseline.

Image
Foto: Unsplash

Odlično je za zdravlje urinarnog trakta, a dobro je i za srce. Ima i protuupalna svojstva pa bismo ga svakako što češće trebali uključiti u svoju prehranu. Najbolje je kupovati bučino ulje od domaćih i lokalnih proizvođača, a cijene variraju i kreću se od 60 pa do 150 kuna za litru ulja. Najbolji izbor je hladno prešano bučino ulje, a može se miješati i sa suncokretovim uljem.

Mogućnosti korištenja ovog ulja u kulinarstvu su zaista neograničene i može se dodati u brojna jela, salate i deserte, no ne preporučuje se koristiti ga kod prženja ili pečenja. Može se konzumirati i sirovo, a dostupni su i dodaci prehrani s bučinim uljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozitivno utječe na zdravlje, a u nastavku otkrivamo neke od najvažnijih zdravstvenih blagodati koje  nosi bučino ulje.

1/8