Snaga organizma

Autofagija i povremeni post - tajna pomlađivanja i mršavljenja

Autofagija je mehanizam kojim se naše tijelo rješava međustaničnog otpada, što nam pomaže u procesu pomlađivanja i mršavljenja

Ponekad rješenje za pomlađivanje i mršavljenje nije u bočici kreme ili u najnovijoj dijeti, nego u našem vlastitom organizmu. Autofagija je prirodni proces koji je znanstvenicima poznat već dugo godina, a sada smo njegove benefite otkrile i mi. Sve je više stručnjaka koji savjetuju da autofagiju iskoristimo u svoju korist, odnosno za poticanje mršavljenja i pomlađivanja.

Autofagija je prirodni proces u kojem se naše tijelo rješava međustaničnog 'otpada' i stanica koje više ne mogu služiti svojoj svrsi. Odgovor je na povećanu razinu peptidnog hormona glukagona u tijelu koji se otpušta kada je količina inzulina niska. Isto tako, kada količina inzulina u našem tijelu raste, količina dostupnog glukagona naglo opada.

Međustanični 'otpad' uzrokuje oštećenja na stanicama koja ubrzavaju njihovo starenje i odumiranje, a samim time i starenje naše kože i organizma općenito. Cilj autofagije je uklanjanje takvih problematičnih stanica i pomlađivanje organizma iz same srži. Autofagija također s godinama postaje sve manje efektivna pa su zato znanstvenici pokazali kako bi bilo korisno barem jednom godišnje napraviti potpuno čišćenje organizma, ali i promijeniti svoje prehrambene navike.

Kada jedemo cijeli dan, ne dajemo tijelu dovoljno vremena da se obračuna s takvim 'otpadom' i stanicama koje treba razgraditi, odnosno nema se priliku odmoriti i regenerirati. U tom slučaju je organizam fokusiran na novounesenu energiju i nutrijente koje treba 'pospremiti' na to predviđeno mjesto. Upravo je to znanstvena pozadina iza jednog od najpopularnijih načina prehrane - povremeni post.

Povremeni post obično se radi u intervalima od 16 sati posta i perioda od osam sati u kojem jedemo sve obroke tog dana. Takav raspored obroka povoljno djeluje ne samo tako da daje priliku tijelu da se oporavi nego i autofagiji da nastupi. Autofagija će ti pomoći riješiti se nepotrebnih tvari koje oštećuju stanice, što znači da će čuvati zdrave i snažne stanice koje će moći neometano raditi. Ovaj proces duže nas održava mlađima te se može koristiti za aktivno pomlađivanje.

Još jedna korisna posljedica koju nosi autofagija je gubitak kilograma. Kada si osvijestimo kako se hrana koju jedemo procesuira u tijelu, prilagodit ćemo i svoje prehrambene navike što će za posljedicu imati gubitak kilograma. Mršavljenje na ovaj način je najzdravije jer je potaknuto prirodnim procesima u tijelu, a ne tjera nas na izglađivanje ili bizarne dijete koje nisu održive. Upravo je ta održivost povremenog posta razlog zašto je tako efektivan način mršavljenja, ali i pomlađivanja.

Pitaš se kako aktivirati autofagiju? Ona je cijelo vrijeme aktivna u našem tijelu i bez nje ne bi mogli preživjeti, no postoje trikovi kojima ju možeš ubrzati i poboljšati, odnosno tijelu pomoći da odrađuje svoje prirodne procese efektivnije. Glavni aktivator autofagije je odricanje od hranjivih tvari, odnosno uvođenje perioda posta. Postom se smanjuje količina dostupne glukoze u krvi što smanjuje količinu inzulina te aktivira proizvodnju glukagona koji ptiče autofagiju. Osim što se postom stimulira autofagija, pojačava se i lučenje hormona rasta koji sudjeluje u obnovi oštećenih dijelova organizma.

Autofagija se usporava unosom hrane, odnosno glukoze ili aminokiselina (proteina) u organizam. No niti u ovom ne treba pretjerati. Kao i sa svime u životu, najbitniji je balans, odnosno da nemamo periode prejedanja i apsolutnog izgladnjivanja organizma. Povremeni post u formatu 16:8 optimalan je za većinu populacije, no ako ne odgovara tvojim navikama i potrebama može se modificirati. Najlakše ćeš otkriti što ti odgovara kroz metodu pokušaja i promašaja. Naučiš li osluškivati svoje tijelo vidjet ćeš kako svaki zalogaj koji uneseš u tijelo ima utjecaj na cijeli organizam.

Ako si godinama bezuspješno isprobavala razne dijete i skupe preparate koji obećavaju mlađi izgled, ali i organizam, vrijeme je da riješene pronađeš u vlastitom tijelu. Autofagija je prirodan način mršavljenja i pomlađivanja te za njega ne trebaš posebne skupe namirnice ili previše odricanja u svakodnevnom životu.

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.