9 zdravih žitarica bez glutena koje će koristiti vašoj probavi

Bez obzira na to jeste li primorani izbjegavati gluten ili naprosto želite u prehranu uključiti nešto novo – ove raznovrsne zdrave žitarice odličan su odabir

O glutenu se puno priča unatrag nekoliko godina. S jedne strane sam zahvalna jer sam konačno otkrila koji je uzrok mojim čestim glavoboljama, probavnim smetnjama, problemima sa štitnjačom i sveopćom malaksalošću organizma – do pojave sve češćih priča o glutenu prije nekoliko godina ja sam mislila da naprosto imam alergiju na laktozu i/ili veoma osjetljiv želudac. Meni s osjetljivošću na gluten (vrsta proteina koja se prirodno nalazi u žitaricama poput pšenice, pira, bulgura, ječma i raži) itekako pomaže izbjegavati ga, no isto tako mi se čini da je gluten postao preveliki "bauk" kojeg se klone i oni koji ne bi morali.

Neki bi čak rekli da je gluten prehrambeni neprijatelj broj jedan u posljednje vrijeme. U pamćenju mi je ostala dobra fora slavnog glumca Ryana Reynoldsa o tome kako se ljudi u Los Angelesu smrtno boje glutena. "Kunem se, mogao bi opljačkati trgovinu s alkoholom u ovom gradu s pecivom u ruci", napisao je Reynolds na Twitter.


Ne moramo svi mi izbjegavati gluten, i to je činjenica! No, ako se osjećate loše kada jedete kruh, peciva, tjestenine i slične namirnice, možda patite od preosjetljivosti na gluten. Neki od prije spomenutih simptoma poput glavobolja, proljev su i osip, nadutost, umor i teškoće s koncentracijom. Ne postoji univerzalno prihvaćen test za osjetljivost na gluten (postoji za celijakiju), ali ako mislite da ste ga imate, jedino rješenje je u potpunosti izbjeći gluten i pratiti kako se osjećate.

U tom slučaju dobro će vam doći opcije zdravih žitarica koje sadrže puno vlakana, nutrijenata, minerala i antioksidansa. Ovo su neke od njih:

1/10
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.