Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Uvrsti ih u svoju prehranu

9 namirnica koje obiluju željezom, a pogodne su i za vegetarijance

Brojni su razlozi zbog kojih može doći do pomanjkanja željeza, a nekvalitetna prehrana jedan je od najčešćih

pexels-the-th-179912.jpeg
Foto: Pexels

Željezo je jedan od najvažnijih nutrijenata, a u tijelo ga unosimo hranom. Ipak, ako prehrana nije dovoljno uravnotežena, može se javiti manjak željeza u organizmu odnosno anemija. U rizičnoj skupini koje su sklone pojavi anemije nalaze se i vegetarijanci te vegani.

Image
Važan mineral

Prepoznaj na vrijeme: 7 znakova nedostatka željeza

Dva su oblika željeza – željezo u hem obliku koje se nalazi u životinjskim namirnicama te željezo koje nije u hem obliku, a nalazi se u ostalim namirnicama. Željezo je vrlo važno za pravilan rad našeg organizma jer omogućuje crvenim krvnim stanicama da prenose kisik. Za pravilnu apsorpciju željeza važan je i unos vitamina C.

Brojni su razlozi zbog kojih može doći do pomanjkanja željeza, a nekvalitetna prehrana jedan je od najčešćih. Simptomi koji se pritom najčešće javljaju su umor i iscrpljenost, glavobolja, vrtoglavica, poremećaji u ponašanju, promjene na noktima, itd.

Na sreću, manjak željeza može se nadomjestiti uzimanjem suplemenata, ali i poboljšanjem prehrambenih navika. Ako ne jedeš meso, nastoj što češće u svoju prehranu uvrstiti namirnice koje ga sadrže. U nastavku ti otkrivamo devet zdravih namirnica koje obiluju željezom, a pogodne su i za vegetarijance.

Budi najbolja verzija sebe.
1/10
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.