Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Uključi ih u prehranu

Vitamin K je jako važan - evo u kojim namirnicama ga možeš pronaći

Vitamin K je esencijalan nutrijent jer igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi, a važan je i za razvoj i rast kostiju. Donosimo ti popis namirnica koje ga sadrže

pexels-daria-shevtsova-4117551.jpeg
Foto: Pexels

Zdrava i uravnotežena prehrana važna je za ljudsko zdravlje jer njome unosimo sve važne nutrijente koji su neophodni za normalno funkcioniranje našeg organizma. Jedan od vitamina koji je jako bitan je i vitamin K.

Image
Snažan imunitet

Znaš li zašto je vitamin D važan za cijelo tijelo?

Postoji nekoliko oblika vitamina K, ovisno o tome iz kojih izvora dolaze. Tako se, primjerice, vitamin K1 nalazi u namirnicama biljnog podrijetla, dok vitamin K2 sadrže namirnice životinjskog podrijetla.

Vitamin K je esencijalan nutrijent jer igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi, a važan je i za razvoj i rast kostiju. Kod manjka ovog ključnog vitamina u ljudskom organizmu mogu se pojaviti brojni zdravstveni problemi, a neki od simptoma koji upućuju na njegov nedostatak su krvarenje iz nosa, stvaranje modrica, sporo zacjeljivanje rana, dugo krvarenje kod ozljeda te obilne mjesečnice kod žena.  

S obzirom na to da je ovaj vitamin važan za zdravlje kostiju, njegov pravilan unos osobito je važan za žene jer pomaže kod prevencije osteoporoze. Nadalje, studije su pokazale da pravilan unos vitamina K može smanjiti i rizik od kardiovaskularnih bolesti pa i od nekih vrsta raka.

U nastavku ti donosimo popis namirnica koje su najbolji izvor ovog važnog vitamina pa ih svakako nastoj što češće uključiti u svoju prehranu.

Budi najbolja verzija sebe.
1/9
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.