Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Uključi ga u prehranu

Batat - slatki krumpir koji moraš uvrstiti u svoju prehranu

Slatki krumpir ili batat vrlo je vrijedna namirnica koja obiluje vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima. Saznaj zašto ga trebaš uključiti u svoju prehranu

pexels-ela-haney-89247.jpeg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Slatki krumpir, poznatiji i kao batat, kod nas je u kulinarstvu postao popularan tek nedavno. Ova škrobasta korjenasta biljka raste i u Hrvatskoj, a može biti različitih boja. Osim što je vrlo ukusan, batat sadrži i čitav niz prednosti za ljudsko zdravlje pa bismo ga što češće trebali uključiti u svoju prehranu.

Image
Uvrsti ih u prehranu

Super namirnice koje će ti olakšati 'one dane u mjesecu'

U nutritivnom smislu, batat je izuzetno vrijedna namirnica koja obiluje brojnim vitaminima, mineralima i antioksidansima. Uz to, batat je i odličan izvor vlakana. Može se pripremiti na razne načine i odlično se slaže s brojnim drugim jelima.

Ako još nisi, svakako uključi batat u svoju prehranu. Neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti ove iznimno vrijedne namirnice ti otkrivamo u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Izvor je vrijednih antioksidansa

Postoje različite vrste batata, a smatra se da su narančasti i ljubičasti batat najbolji izvor antioksidansa i protuupalnih tvari. Antioksidansi su važni jer štite naš organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Upravo su slobodni radikalni odgovorni za oštećenje stanica i oksidativni stres koji je okidač brojnih bolesti pa čak i nekih vrsta raka. Radi toga, vrlo je važno prehranu obogatiti namirnicama koje sadrže antioksidanse.

shimmer fallback

Sadrži i vitamin A

Batat sadrži i iznimne količine vitamina A (beta karotena) koji je važan za lijepu kožu, zdravlje očiju i dobar vid, ali i za jačanje imunološkog sustava. Nedostatak ovog vitamina može uzrokovati razne bolesti pa i izazvati sljepoću.

shimmer fallback

Ima i antikancerogena svojstva

S obzirom na to da sadrži antioksidanse i tako sprječava djelovanje slobodnih radikala, neke studije sugeriraju da batat može imati i antikancerogeno djelovanje. Dokazano je da neke vrste antioksidansa koje batat sadrži mogu usporiti rast stanica raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Sadrži obilje vrijednih nutrijenata

Osim što obiluje vitaminom A i antioksidansima, slatki krumpir sadrži i brojne druge vrijedne nutrijente koji su neophodni za ljudsko zdravlje. Primjerice, dobar je izvor vitamina C koji je važan za naš imunološki sustav i apsorpciju željeza, a sadrži i minerale poput kalija, magnezija i kalcija.

shimmer fallback

Obiluje vlaknima

Ako imaš problema s viškom kilograma, uključi u svoju prehranu batat. Naime, batat obiluje vlaknima koja su vrlo zasitna pa nećeš žudjeti za nezdravim namirnicama. Prehrana obogaćena vlaknima vrlo je važna za dobar rad probave, kao i za održavanje dobrog zdravlja u cjelini. Za razliku od običnog bijelog krumpira, batat ima manje kalorija i manje ugljikohidrata.

shimmer fallback

Dobar je izvor željeza

Slatki krumpir je ujedno i vrlo dobar izvor željeza, što ga čini super namirnicom za vegane i vegetarijance i sve one koji su na biljnoj prehrani. Poznato je kako željezo ima brojne važne uloge u našem tijelu pa svakako obogati svoju prehranu namirnicama koje ga sadrže. Nedostatak željeza može izazvati brojne zdravstvene problema i anemiju.

shimmer fallback

Lako ga je pripremiti

Osim što je jako zdrav i ukusan, batat se može i vrlo lako uključiti u prehranu. Može se peći, kuhati, pržiti… Dobro se slaže s mesom ili tofuom, ali i drugom vrstom povrća. Ide i uz slana i uz slatka jela. Najbolja metoda za pripremu slatkog krumpira je pečenje u pećnici. Tako batat se može kombinirati s običnim krumpirom i začinima po želji, a pritom će se sačuvati sva njegova nutritivna vrijednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.