Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Ključne činjenice

6 važnih stvari koje svaka žena treba znati o menstruaciji i mjesečnom ciklusu

Tijekom mjesečnog ciklusa svaka žena doživljava velike promjene, a s obzirom na to da je menstruacija velik dio života svake žene, važno je o njoj znati neke činjenice koje će nam omogućiti da bolje razumijemo sebe i svoje tijelo

pexels-maksim-goncharenok-4348589.jpg
Foto: Pexels

Jako je važno pratiti svoj ciklus

Praćenje mjesečnog ciklusa može biti pomalo zamorno, no ono će ti uvelike olakšati brojne stvari. Moćno je znati u kojoj se fazi ciklusa tijelo nalazi i kroz koje promjene prolazi, a to će ti ujedno omogućiti i da bolje razumiješ svoje tijelo. Prema mišljenju nekih stručnjaka, žene bi trebale uskladiti svoju prehranu, fizičku aktivnost i stil rada s ciklusom. Tijekom menstrualne faze, dok traje krvarenje, žena bi se trebala fokusirati na odmor i regeneraciju svog tijela. To podrazumijeva finu hranu, usporeni ritam, spavanje i odlazak u lagane šetnje.

Nakon završetka menstruacije, slijedi folikularna faza koju je dobro iskoristiti za ponovno povezivanje s vanjskim svijetom. Raste razina hormona pa tako i naša ambicioznost. Taj je period dobar izradu planova, pojačano vježbanje i izlaske s prijateljima.

Treća je ovulacijska faza u kojoj se zbog rasta estrogena osjećamo nevjerojatno produktivno. Ovaj je period najbolje iskoristiti za postizanje važnih ciljeva, realizaciju planova ili prihvaćanje novih izazova.

Posljednja, luteusna faza ujedno je i najgora, a nama je poznatija pod nazivom predmenstrualni ciklus (PMS). Razina estrogena na najnižoj je razini, a žena bi se tijekom ove faze trebala više opuštati te smanjiti intenzitet vježbanja. Promjene raspoloženja i u razini energije su uobičajene i česte tijekom ove faze.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
3/7
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.