Budi najbolja verzija sebe.
Znanost je potvrdila

'Bježiš' od ugljikohidrata? Evo 4 razloga zašto ne bi trebala

Ugljikohidrati su neophodni za održavanje dobrog zdravlja i glavni su izvor energije za naše tijelo. Osim toga, pozitivno utječu na raspoloženje i čine nas sretnijima, što je i znanstveno dokazano

Ugljikohidrati su danas nešto od čega brojne žene bježe ili ih izbjegavaju, misleći da će se od njih udebljati. Jesu li ugljikohidrati uistinu toliko štetni za naše zdravlje? Naravno da nisu.

Ugljikohidrati su glavni izvor energije za naše tijelo stoga ih ne bismo trebali izbjegavati. Oni su neizostavan nutrijent i trebali bismo ih unositi kroz prehranu, baš kao i proteine, vlakna i zdrave masnoće. Ipak, tajna je u pravilnom doziranju, ali i izboru samih namirnica koje sadrže ugljikohidrate jer postoje dobri i loši, odnosno kompleksni i jednostavni ugljikohidrati. Nije svejedno odakle ugljikohidrati dolaze, a najkvalitetniji izvor su povrće, voće i integralne žitarice. Potrebna količina ugljikohidrata koje bismo trebali unositi ovisi o našem načinu života i fizičkoj aktivnosti.

Namirnice koje sadrže ugljikohidrate važne su za izgradnju mišića, izvor su energije, a potrebne su i za pravilan rad mozga. Osim toga, znanstveno je dokazano da nas jedenje ugljikohidrata čini sretnijima i pozitivno utječe na naše raspoloženje. Dakako, s unosom ugljikohidrata valja biti umjeren i prilagoditi količinu svom načinu života.

Budi najbolja verzija sebe.

U nastavku ti otkrivamo 4 znanstveno dokazanih razloga zbog kojih bi trebala uvrstiti namirnice s ugljikohidratima u svoju prehranu.

1/5
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.