Budi najbolja verzija sebe.
Savršene godine?

Znanost tvrdi da je najbolja dob za majčinstvo nakon 35-e, evo i zašto

Znanstvenici vjeruju da je najbolje vrijeme za trudnoću i majčinstvo nakon 35. godine života, jer poboljšava mentalne sposobnosti majke

Budi najbolja verzija sebe.

Ako imaš tipične roditelje, vjerojatno si čula pitanje "Kada ćeš mi dati unuke?" barem 150 puta. A sada napokon postoji odgovor koji možeš dati znatiželjnim (čitaj: napornim) članovima obitelji. I to onaj zbog kojeg se ne osjećaš kao da vrijeme na tvom biološkom satu otkucava brzinom munje.

Naime, prema istraživanju Sveučilišta Južna Kalifornija, znanstvenici sada vjeruju da je najbolje vrijeme za trudnoću i majčinstvo nakon 35. godine života, jer poboljšava mentalne sposobnosti majke.

Pa možda onaj izgovor "kako mogu odgajati dijete kad se još osjećam kao jedno?" i nije tako smiješan.

Budi najbolja verzija sebe.

Istraživači su testirali 830 žena u postmenopauzi te njihovo planiranje, vizualnu percepciju, verbalno pamćenje, koncentraciju i pažnju.

Utvrdili su da su žene koje su rodile prvo dijete nakon 24. imale bolje rezultate na testovima mentalne oštrine, rješavanju problema i verbalnim vještinama u odnosu na one koje su postale majke u dobi od 15 do 24 godine. S druge strane, žene koje su posljednje dijete rodile nakon 35 godina imale su bolje verbalno pamćenje i spoznaju.

Ovo povećanje moždane snage zapravo je povezano s porastom hormona - estrogena i progesterona - koji se događa tijekom trudnoće. Dakle, u osnovi, kada si trudna, postaješ 'superčovjek' - a tvoje supermoći postaju sve snažnije što si starija.

Žene su zaista nevjerojatna bića, zar ne? Zato nemoj dopustiti da ti rodbina, prijatelji ili poznanici nameću neki osjećaj propuštanja. Vrijeme je za svakoga različito i ne postoji pravi ili krivi način pa ni vrijeme za osnivanje obitelji.

Budi najbolja verzija sebe.

Majčinstvo je osobni izbor koji ne bi trebao biti određen okolnostima poput tvoje dobi i bračnog statusa.

Također, stvari poput boljih financijskih mogućnosti ili posla koji će ti dati dovoljno vremena da provedeš sa svojim djetetom, dobre su stvari o kojima moraš razmisliti ako ozbiljno razmišljaš o trudnoći.

Iako nije sve pod tvpojom kontrolom kada je u pitanju rođenje djeteta, postoje stotine stvari važnijih od tvojih godina. To je tvoje tijelo, tvoj život i samo ti znaš kada je pravo vrijeme za tebe.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.