Budi najbolja verzija sebe.

Zašto posramljivanje djece nije dobro za njih i koje rečenice nikad ne izreći

Najbolji alat koji imaš za utjecaj na djetetovo ponašanje je vaš odnos. Bilo bi najbolje stvoriti vezu u kojoj će dijete jačati pozitivne osjećaje o sebi, a istovremeno mu davati prostora za učenje na vlastitim pogreškama

Vjerojatno smo svi vidjeli neke primjere kako roditelji u javnosti posramljuju djecu, a sada se to može vidjeti čak i na društvenim mrežama. Ovakvi postupci ponekad mogu izgledati kao da su učinkoviti i da će dijete u određenom trenutku poslušati. To mu sigurno u tom trenutku privlači pažnju. Ali problem s ovim načinom rješavanja problema je što dugoročno može oblikovati djetetovo ponašanje.

Tradicionalna imena vraćaju se na velika vrata. Što znači Toma, a što Petra?


Osim toga, to može imati ozbiljan i dugotrajan utjecaj na odnos roditelja i dijeteta, a i utjecati na djetetovo samopoštovanje, objašnjava Jennifer Wolf, PCI edukatorica za roditelje. Dalje je objasnila što bi sve roditelji trebali znati o razvijanju osjećaja srama kod djeteta i koje riječi bi trebali izbjegavati.

Sigurno se pitaš kako se točno kod djeteta može izazvati osjećaj srama? Evo nekoliko primjera:

Budi najbolja verzija sebe.
  • Pričanje neugodnih priča kako bi se manipuliralo djetetovim stavom ili ponašanjem.
  • Dijeljenje privatnih situacija vezanih za ponašanje i posljedice s prijateljima, obitelji ili putem društvenih mreža.
  • Činiti da se dijete osjeća loše zbog sebe, kao osobe, umjesto da se roditelj usredotoči na stvarno ponašanje koje želi da dijete promijeni.

Nažalost, ove tehnike u početku djeluju i roditelji ih nastavljaju raditi, ali posramljivanje djeteta brzo se vrati na negativan način, dalje objašnjava Wolf. Posramljivanje djeteta u javnosti ruši njegovo povjerenje i samopoštovanje. Istodobno, to uništava djetetovu motivaciju da aktivira ponašanja koja želiš potaknuti.

1/5
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.