Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Brojne prednosti

Zajedničko kupanje s djecom je lijepo, ali kada je vrijeme da se prekine?

Psiholozi kažu da je praksa zajedničkog kupanja ključna za kognitivni i emocionalni razvoj beba i male djece, ali ipak postoji trenutak kada bi je roditelji trebali ostaviti iza sebe

profimedia-0008931024.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Kada su djeca mala roditelji uživaju u puno zajedničkih stvari, ali kako djeca rastu tako sve više zahtijevaju samostalnost i polako se odvajaju od roditelja. Jedna od omiljenih stvari u obiteljskom životu je zajedničko kupanje s djecom. Puno pjene i veselja jer djeca uživaju u svojim igračkama i dugoj igri s roditeljima.

Roditeljima je to izvrsna prilika za zbližavanje i čak 84 posto roditelja se slaže da se radi o vrlo kvalitetnom vremenu provedenom s djecom, bez ekrana i drugih svakodnevnih distrakcija.

Image
Odricanje i bezuvjetna ljubav

Šest stvari o majčinstvu koje ti mama vjerojatno nikad nije priznala

Svaki roditelj se sjeća prvog kupanja djeteta i kasnije omiljenih igračka i igre u kadi. Djeca često ne vole prati kosu, ali zato uživaju u vodi. Psiholozi kažu da je praksa zajedničkog kupanja ključna za kognitivni i emocionalni razvoj beba i male djece, ali ipak postoji trenutak kada bi je roditelji trebali ostaviti iza sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Zajedničko kupanje ima pozitvan utjecaj

Zajedničko kupanje s djecom pravo je vrijeme za zbližavanje, a ne smije se zaboraviti da djeca uče tako što kopiraju svoje roditelje. Kupanje s bebom uči ju da je važan kontakt dodirom, ali to je i jedan od načina na koji se može prakticirati metoda "koža na kožu". Također pruža pozitivnu i umirujuću interakciju između svih uključenih strana.

S druge strane, živimo u dobu kada su telefoni postali poput treće ruke i obavezan dodatak u baš svakoj svakodnevnoj prilici. A zajedničko kupanje s djetetom je upravo jedan od trenutaka kada roditelji sigurno neće držati pametni telefon i zapravo se radi o savršenom vremenu za zbližavanje s djetetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Zajedničko kupanje utječe na sliku o vlastitom tijelu

Zajedničko kupanje s djecom može biti sjajna prilika da se djecu nauče vrlo važne lekcije o tijelu i svijetu oko njega. Ovo su samo neke stvari o kojima se može razgovarati i koje djeca mogu naučiti:

  • Pozitivna slika o tijelu: kada djeca vide kako se njihovi roditelji dobro osjećaju u svom tijelu imaju prave uzore. To im svakako može pomoći da razviju pozitivnu sliku o tijelu. Vrlo je važno izbjegavati negativne komentare o vlastitom tijelu ili djeci te koristiti pozitivan govor ako se opisuje.
  • Fizičke promjene: kako djeca odrastaju i njihova tijela će se mijenjati. Vrijeme za kupanje može biti sjajna prilika da se djeci objasni što se sve događa s muškim i ženskim tijelom tijekom života i da shvate da se radi o prirodnim procesima koje svatko doživi.
  • Različita anatomija: vrijeme kupanja je savršena prilika da djeca nauče o različitim dijelovima tijela i njihovim fizičkim i biološkim funkcijama. Ovo vrijeme roditelji mogu iskoristiti za raspravu o razlikama u spolovima i pomoći svojoj djeci da shvate da je svako tijelo jedinstveno.
  • Vrijeme za učenje: vrijeme za kupanje također može biti zabavan način da svoju djecu upoznaš sa znanstvenim konceptima. Možeš koristiti igračke i mjehuriće kako bi potaknula njihovu znatiželju i naučiti ih različitim stvarima.

Koja je prava dob za prestanak zajedničkog kupanja?

Iako ne postoji točan odgovor na ovo pitanje vrlo je važno da roditelji postanu svjesni znakova koje dijete šalje. Ako dijete počne komentirati ili se osjećaju nelagodno u blizini svojih roditelja dok su goli, roditelji bi se trebali prestati presvlačiti ili kupati pred njima. Stručnjaci vjeruju da je sve u redu dok golotinja unutar doma nije traumatična za dijete i uz pristanak, onda je kupanje s roditeljima u redu.

Psiholog Timothy Beyer savjetuje roditelje da se prestanu kupati ili tuširati s djecom u dobi kada se dijete priprema za školu - oko šeste godine. Kaže da to može pomoći u tranziciji u kojoj postaju samostalniji, razvija se osjećaj autonomije i uče potrebne higijenske navike, piše Brightsideme. Prema stručnjacima, ovo je prikladna dob da se roditelji prestanu kupati s djecom jer im je također potrebno više privatnosti i osobnog prostora dok rastu i razvijaju se. To im pomaže uspostaviti zdrave granice i neovisnost. Ako roditelji prakticiraju zajedničko kupanje i u kasnijoj dobi može se ometati dječja sposobnost da razvijaju različite vještine, a može se razviti nelagoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.