Budi najbolja verzija sebe.

Za trudnice: kako raditi masažu međice i je li ona potrebna?

Masaža međice može olakšati prirodan porod i ubrzati oporavak nakon njega...

Budi najbolja verzija sebe.

Ako pitate žene koje nikad nisu bile trudne odnosno rodile, gdje se nalazi međica, vjerojatno ćete dobiti odgovore u stilu „tamo negdje dolje“, „tamo na ulazu“ ili „izlazu“, u najboljem slučaju reći će „dolje između vagine i one druge rupe“.

No, međica upravo za trudnice dolazi u centar pozornosti, jer je riječ o mekanom kožnom i potkožnom tkivu koje se nalazi na rubu vagine, odnosno između vagine i anusa, a koji se za vrijeme prirodnog poroda rasteže zbog čega često dolazi do pucanja, posebno prvorotkinja.
Kako bi se izbjeglo pucanje, često se radi takozvana epizotomija, odnosno rez koji sprečava prirodno i neravno pucanje međice, te olakšava porod.

Kod nekih žena zacjeljivanje međice nakon poroda je brzo i bez komplikacija, dok kod drugih to je vrlo dug i neugodan proces koji usporava cjelokupni oporavak. Zbog toga se ženama nakon 30-tog tjedna trudnoće savjetuje svakodnevna masaža područja međice kako bi je pripremili za porod, potencijalno smanjili pucanje, pa čak i u potpunosti izbjegli pucanje i epizotomiju.

Iako su iskustva žena diljem svijeta, masaža međice svakako je nešto što vam neće odmoći u prirodnom porodu.

Masaža zbog povećeg trbuha možda će za neke trudnice biti neostvariva misija, pa zamolite svojeg partnera za pomoć. To je jedna odlična stvar u kojoj vam on može pomoći da imate lakši porod i oporavak. Za to vam treba samo nekoliko minuta na dan.  

Evo kako to učiniti:

1. Osoba koja će raditi masažu, treba dobro oprati ruke, podrezati nokte i očistiti ih, a ako niste sigurni da je to dovoljno, nabavite jednokratne kirurške rukavice u ljekarni. Zadnje što vam treba je vaginalna upala prije poroda.

2. Za masažu upotrijebite ili lubrikant namijenjen za spolne odnose ili neko od ulja koja se smiju upotrebljavati za vaginalnu primjenu, primjerice bademovo ulje.

3. Kažiprst i srednji prst stavite tri do četiri centimetra u vaginu. Pomičite prste u polukrugu s jedne strane na drugu, lagano pritišćući međicu prema anusu oko 30 sekundi. Narednih 30 sekundi radite iste polukružne pokrete lagano pritišćući međicu u jednu i drugu stranu.


4. Vrlo nježno prstima razdvajajte otvor vagine, tako dugo dok se ne stvori lagani osjećaj svrbeži i peckanja. Masaža neka traje minutu dok to područje ne utrne. To je samo lagana uvertira kakav će osjećaj biti na porodu (nažalost). Pokušajte biti što opušteniji za vrijeme masaže.


5. Kažiprstom i palcem oko 30 sekundi masirajte donji dio vagine, kao što je na slici.

Budi najbolja verzija sebe.


6. Masirajte međicu izvana kružnim pokretima oko 30 sekundi. Koncentrirajte se na masažu ožiljkastog tkiva od prethodnih pucanja međice ili epizotomije, jer taj dio je mnogo manje elastičan.


7. Nakon masaže operite se sapunom za intimno područje.

Izvor: http://10thingsyogamama.com

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.