Budi najbolja verzija sebe.
Prilika za učenje

Pomagati ili ne? 5 grešaka koje roditelji čine kad je u pitanju domaća zadaća

Domaće zadaće ne moraju biti mrske nego prilika za ponavljanje gradiva i vrijeme provedeno s djetetom. Tvoj stav naspram školstva odražava se na djetetovo poimanje zadaće, a pritom nipošto ne bi trebala sve rješavati umjesto školarca. Evo što još nije dobrodošlo

profimedia-0625855303.jpg
Foto: Profimedia.hr

Oko domaćih zadaća već se godinama vode polemike. Zagovornici zadaća smatraju da se djeca tako uče odgovornosti, samostalnom radu i izvršavanju obaveza. Drugi pak tvrde da su mališani često preopterećeni i da im previše zadataka 'ubija' kreativnost, oduzima slobodno vrijeme i stvara averziju prema obrazovanju.

Image
Učenje kao igra

Nije sve u ocjenama: Potakni dijete na učenje s razumijevanjem

Zadaća se u većini slučajeva sastoji od šablonskih zadataka, a nakon dana u klupama, rijetko koje dijete jedva čeka ponovno sjesti za stol i rješavati je. Posebice to vrijedi za djecu mlađeg uzrasta koje roditelji najčešće tjeraju da prionu tome što rezultira nezadovoljstvom, a često i plačem.

shimmer fallback

Kako bi izgladili situaciju, mnogi roditelji popuste i sjede s djetetom. Neki čak pišu zadaće umjesto djeteta ili mu diktiraju što da napiše da bi se što prije riješili obaveze. To nameće pitanje ima li uopće smisla djeci zadavati gomile zadataka ako će ih rješavati 'na jedvite jade'. Još važnije: što roditelji nipošto ne bi smjeli raditi?

Budi najbolja verzija sebe.
1/6
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.