Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Top 5 namirnica za dječji mozak: Hrana uz koje će dijete bolje pamtiti i imati bolju koncentraciju

Svi dobro znamo da djeca ne obožavaju zdravu hranu i da će potpuno odbijati jeste određene namirnice. Međutim, ove namirnice trebaju se naći na dječjim tanjurima jer su izuzetno važne za razvoj mozga

Top 5 namirnica za dječji mozak: Hrana uz koje će dijete bolje pamtiti i imati bolju koncentraciju
Budi najbolja verzija sebe.

Prehrana u dječjoj dobi utječe na razvoj mozga i zdravlje, a znanost je dokazala da neke namirnice blagotvorno utječu na razvoj mozga i poboljšanje koncentracije. Svi roditelji su svjesni da su voće i povrće izuzetno važni, ali treba razmišljati i o nekim drugim namirnicama kako bi djeca imala dovoljno energije za dnevne obveze, ali i kako bi se mozak dobro razvijao.

Image

Kako odgojiti hrabro dijete: Tri koraka kako mu pomoći da pobijedi tjeskobu i suoči se s vlastitim strahovima

 Nutricionist Emer Delaney za BBC Food istaknuo je kojih pet namirnica treba obvezno uključiti u dječju prehranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Jaja

Dječji mozak razvija se značajnom brzinom, posebno prvih godina života. Kolin je vrlo važan nutrijent koji mnogi smatraju vitaminom, iako to nije. Igra vrlo važnu ulogu u stvaranju memorijskih stanica duboko u mozgu. Žumanjak je bogat kolinom i zadovoljava sve dnevne potrebe djece do osam godina. Jaja su također bogata bjelančevinama i sadrže željezo, folate i vitamin A koji je važan za rast, popravak i razvoj stanica. Zbog toga djeca jaja mogu jesti redovito, naravno ako nisu alergična.via Giphy

Masna riba

Masna riba bogata je omega-3 masnim kiselinama i važna je za razvoj mozga i zdravlje. Omega-3 masne kiseline su bitne komponente za razvoj stanica mozga. Određene vrste omega-3 masnih kiseline najviše su zastupljene u mozgu, a neke studije pokazuju da mogu pomoći u rješavanju problema u ponašanju zbog uloge u funkcioniranju neurotransmitera. Ostale studije povezuju lošiju sposobnost čitanja s niskom razinom omega-3 masnih kiselina. 

Losos, skuša, svježa tuna, pastrva, sardine i haringe sjajni su izvori omega-3 masnih kiselina i treba ih jesti barem jednom tjedno. Pokušaj zamijeniti jedno od mesnih jela svoje djece s nekom od ovih vrsta ribe.


(Foto: Pixabay)

Integralni kruh, zob i žitarice

Integralne žitarice su pune ugljikohidrata koji stvaraju energiju za mozak i pomažu kod razine glukoze u krvi. Pune su vitamina B koji su važni za zdrav živčani sustav. Brojna istraživanja pokazala su da doručak pun integralnih žitarica poboljšava kratkoročnu memoriju i pažnju, a to se ne događa kod konzumiranja rafiniranih ugljikohidrata ili kada se preskače doručak. Cjelovite žitarice koje se nalaze u zobi, raži, kvinoji i heljdi dobre su za dječji mozak. Također ova vrsta žitarica pomaže kod kontroliranja razine šećera u krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Grah

Grah je izvrstan izbor hrane za djecu jer sadrži puno bjelančevina i prepun je vitamina i minerala. Sadrži omega-3 masne kiseline koje su važne za rast i mozak. Ova vrsta namirnice pomoći će djeci da se lakše koncentriraju, ali i da se u tijelu polako oslobađa energija što je važno za rješavanje obveza tijekom dana.


Jogurt, mlijeko i sir

Mliječni proizvodi poput mlijeka, jogurta i sira su hranjivi i prepuni bjelančevina i vitamina B koji su neophodni za rast moždanog tkiva, neurotransmitere i enzime koji igraju važnu ulogu u mozgu. Kalcij je također važan za rast snažnih i zdravih zubiju i kostiju. Djeca imaju različite potrebe za kalcijem i to ovisi o dobi, ali važno je uključiti barem dva do tri izvora kalcija dnevno.


via Giphy

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.