Budi najbolja verzija sebe.
Roditeljske vještine

Samodisciplina je važna, a uz ove korake lako je djecu naučiti ovu vještinu

Važno je djecu naučiti samodisciplini kako bi bili spremni kasnije u životu donositi dobre odluke i ostvarivati dugoročne ciljeve

Bez obzira na roditeljske metode, svaki roditelj trebao bi naučiti dijete samodisciplini. Ona će pomoći djeci da se osjećaju dobro, da se odupru lošim iskušenjima s kojima će se susretati kroz život, ali će i znati kako postići dugoročne ciljeve sa što manje nelagodnih situacija.

Uz pomoć samodiscipline djeca će lakše ići kroz život, a ovu vještinu važno je učiti od malih nogu. Roditelji su tu da djecu nauče ovu važnu vještinu, a sve je to moguće uz ove korake, kaže psihoterapeutkinja Amy Morin za Verywell Family.

Struktura u svakodnevici

Važno je da dijete ima sličan raspored svaki dan i da se navikne na rutinu. Kad zna što treba raditi, manja je vjerojatnost da će doći do distrakcija. Rutina u jutarnjih satima pomaže djeci da znaju kada je vrijeme za doručak, češljanje, pranje zuba i odijevanje. Dobra rutina tijekom školovanja uči djecu kako organizirati vrijeme između škole, domaćih zadaća i zabavnih aktivnosti. A dosljedna rutina prije spavanja pomoći će djeci da se brže pripreme za spavanje i zaspu.

Budi najbolja verzija sebe.

Pravila treba objasniti

Kad je riječ o pomaganju djeci da nauče kako donositi zdrave odluke, najbolji je autoritativni pristup jer djeci pomaže da razumiju zašto postoje pravila. Na primjer, roditelj može reći: "Dobar je izbor prvo napraviti domaću zadaću, a kasnije imati slobodno vrijeme kao nagradu za obavljeni posao." To pomaže djetetu da shvati osnovne razloge zašto postoje roditeljska pravila. Umjesto da dijete kaže: "Moja mama je rekla da to moram učiniti", ono će shvatiti da pravila imaju svrhu.

Naravno, treba izbjegavati dugačka objašnjenja jer će djetetu brzo dosaditi. No, brzo objašnjenje zašto mama i tata smatraju da su određena pravila važna može pomoći djetetu da bolje razumije određene izbore.

1/3
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.