Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Prvi mjeseci

Rani znakovi trudnoće: Što se prvo događa?

Znaš li koji su rani znakovi trudnoće? Mogu biti od mučnine do umora, pročitaj što kažu stručnjaci

profimedia-0295949064.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Potvrdu da je trudna će dobiti uz test za trudnoću, a kasnije uz pregled kod liječnika. No, prije nego što se odluči na testiranje uvijek će se pojaviti neki znakovi. Prve sumnje i nade dolaze uz promjene u tijelu. Često se misli da je jedini rani znak trudnoće izostanak mjesečnice, ali to se ne mora dogoditi, a postoje i mnogi drugi znakovi koji upozoravaju ženu da je trudna, piše Klinika Mayo.

Image

Neki od najčešćih razloga zašto menstruacija kasni - a nije trudnoća

Nažalost, mnogi od ovih simptoma ne mogu se pripisati samo trudnoći. Neki mogu biti simptomi bolesti ili da će žena dobiti mjesečnicu. Isto tako, žena može biti trudna, a da ne osjeti mnoge od ovih znakova. Ipak, ako ti izostane menstruacija i primijetiš neke dolje navedene znakove, napravi kućni test ili posjeti liječnika. Što prije potvrdiš trudnoću, prije ćeš započeti s brigom za sebe i bebu.

Najčešći rani znakovi trudnoće:

 • Izostanak mjesečnice. Ako si u reproduktivnom razdoblju života i prođe tjedan ili dva da mjesečnica nije stigla u očekivanom periodu, možda si trudna. Međutim ovo ne mora biti simptom kod žena koje imaju nepravilan menstrualni ciklus.
 • Natečene i osjetljive dojke. Na početku trudnoće dolazi do hormonalnih promjena koje mogu grudi učiniti osjetljivima i bolnima. Nelagoda u dojkama će se smanjiti nakon nekoliko tjedana kada se tijelo prilagodi hormonalnim promjenama.
 • Mučnina s povraćanjem ili bez njega. Ono što se zove "jutarnja mučnina" može se pojaviti u bilo kojem dijelu dana i noći, a često počinje mjesec dana od začeća. Neke žene mogu imati ovaj znak i ranije, a neke neće doživjeti ovaj problem. Iako još uvijek liječnici ne znaju zašto se ovo događa, vjeruju da hormonalne promjene utječu na tijelo.
 • Pojačano mokrenje. Možda ćeš češće mokriti nego obično. Tijekom trudnoće se povećava količina krvi u tijelu zbog čega bubrezi obrađuju dodatnu tekućinu koja završava u mjehuru.
 • Umor. Ovo je također jedan od ranih znakova trudnoće. Tijekom rane faze trudnoće raste razina hormona progesterona što uzrokuje pospanost.
shimmer fallback

Ostali znakovi trudnoće:

Postoje drugi manje poznati znakovi trudnoće koje bi mogla osjetiti tijekom prvog tromjesečja, a nećeš ih odmah povezivati s trudnoćom.

 • Promjene raspoloženja. Hormonalne promjene u ranoj trudnoći mogu ženu učiniti neobično emocionalnom i plačljivom. Vrlo su česte i promjene raspoloženja.
 • Nadutost. Hormonalne promjene tijekom rane trudnoće mogu uzrokovati nadutost, slično onom kako se žene često osjećaju na početku menstruacije.
 • Grčevi. Neke žene u ranoj trudnoći mogu osjećati lagano grčenje maternice.
 • Konstipacija. Hormonalne promjene usporavaju probavni sustav što može dovesti do problema sa stolicom.
 • Odbojnost prema određenoj hrani. Tijekom trudnoće žene mogu postati osjetljive na određene mirise, a okus bi se isto mogao promijeniti. Kao i kod većine drugih znakova trudnoće i ovo se pripisuje hormonalnim promjenama.
 • Nosna kongestija. Povećavanje razine hormona i više količine krvi mogu uzrokovati natečenost, isušivanje sluznice i lagano krvarenje u nosu. To bi moglo dovesti do začepljenja ili curenja nosa.
 • Lagano krvarenje. Ponekad lagano krvarenje može biti jedan od prvih znakova trudnoće. Poznato kao implantacijsko krvarenje, događa se kada se oplođena jajna stanica usađuje u maternicu - otprilike 10 do 14 dana nakon začeća. Obično se javlja u terminu redovite menstruacije, ali traje dva do tri dana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.