Budi najbolja verzija sebe.
Prvi mjeseci

Rani znakovi trudnoće: Što se prvo događa?

Znaš li koji su rani znakovi trudnoće? Mogu biti od mučnine do umora, pročitaj što kažu stručnjaci

Budi najbolja verzija sebe.

Potvrdu da je trudna će dobiti uz test za trudnoću, a kasnije uz pregled kod liječnika. No, prije nego što se odluči na testiranje uvijek će se pojaviti neki znakovi. Prve sumnje i nade dolaze uz promjene u tijelu. Često se misli da je jedini rani znak trudnoće izostanak mjesečnice, ali to se ne mora dogoditi, a postoje i mnogi drugi znakovi koji upozoravaju ženu da je trudna, piše Klinika Mayo.

Nažalost, mnogi od ovih simptoma ne mogu se pripisati samo trudnoći. Neki mogu biti simptomi bolesti ili da će žena dobiti mjesečnicu. Isto tako, žena može biti trudna, a da ne osjeti mnoge od ovih znakova. Ipak, ako ti izostane menstruacija i primijetiš neke dolje navedene znakove, napravi kućni test ili posjeti liječnika. Što prije potvrdiš trudnoću, prije ćeš započeti s brigom za sebe i bebu.

Najčešći rani znakovi trudnoće:

 • Izostanak mjesečnice. Ako si u reproduktivnom razdoblju života i prođe tjedan ili dva da mjesečnica nije stigla u očekivanom periodu, možda si trudna. Međutim ovo ne mora biti simptom kod žena koje imaju nepravilan menstrualni ciklus.
 • Natečene i osjetljive dojke. Na početku trudnoće dolazi do hormonalnih promjena koje mogu grudi učiniti osjetljivima i bolnima. Nelagoda u dojkama će se smanjiti nakon nekoliko tjedana kada se tijelo prilagodi hormonalnim promjenama.
 • Mučnina s povraćanjem ili bez njega. Ono što se zove "jutarnja mučnina" može se pojaviti u bilo kojem dijelu dana i noći, a često počinje mjesec dana od začeća. Neke žene mogu imati ovaj znak i ranije, a neke neće doživjeti ovaj problem. Iako još uvijek liječnici ne znaju zašto se ovo događa, vjeruju da hormonalne promjene utječu na tijelo.
 • Pojačano mokrenje. Možda ćeš češće mokriti nego obično. Tijekom trudnoće se povećava količina krvi u tijelu zbog čega bubrezi obrađuju dodatnu tekućinu koja završava u mjehuru.
 • Umor. Ovo je također jedan od ranih znakova trudnoće. Tijekom rane faze trudnoće raste razina hormona progesterona što uzrokuje pospanost.

Ostali znakovi trudnoće:

Postoje drugi manje poznati znakovi trudnoće koje bi mogla osjetiti tijekom prvog tromjesečja, a nećeš ih odmah povezivati s trudnoćom.

Budi najbolja verzija sebe.
 • Promjene raspoloženja. Hormonalne promjene u ranoj trudnoći mogu ženu učiniti neobično emocionalnom i plačljivom. Vrlo su česte i promjene raspoloženja.
 • Nadutost. Hormonalne promjene tijekom rane trudnoće mogu uzrokovati nadutost, slično onom kako se žene često osjećaju na početku menstruacije.
 • Grčevi. Neke žene u ranoj trudnoći mogu osjećati lagano grčenje maternice.
 • Konstipacija. Hormonalne promjene usporavaju probavni sustav što može dovesti do problema sa stolicom.
 • Odbojnost prema određenoj hrani. Tijekom trudnoće žene mogu postati osjetljive na određene mirise, a okus bi se isto mogao promijeniti. Kao i kod većine drugih znakova trudnoće i ovo se pripisuje hormonalnim promjenama.
 • Nosna kongestija. Povećavanje razine hormona i više količine krvi mogu uzrokovati natečenost, isušivanje sluznice i lagano krvarenje u nosu. To bi moglo dovesti do začepljenja ili curenja nosa.
 • Lagano krvarenje. Ponekad lagano krvarenje može biti jedan od prvih znakova trudnoće. Poznato kao implantacijsko krvarenje, događa se kada se oplođena jajna stanica usađuje u maternicu - otprilike 10 do 14 dana nakon začeća. Obično se javlja u terminu redovite menstruacije, ali traje dva do tri dana.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.