Obrati pažnju

Dječja ponašanja koja ne smiješ ignorirati (postaju problem)

Nježno ispravljanje dječjeg ponašanja pomoći će roditeljima da neki mali problemi ne postanu veliki

Preuveličavanje istine

U početku to nisu mala pretjerivanja, na primjer, dijete kaže prijatelju da može pretrčati kilometar u četiri minute ili uvjerava baku da je pojelo sve povrće iako nije ni okusilo grašak. Ove male bijele laži nisu štetne, ali nisu baš činjenice.

U čemu je problem? Kada se djeca naviknu da su bolja u očima drugih ljudi, laganje postaje automatsko. Na kraju, laganje može postati puno gore i moglo bi uzrokovati velike probleme kod kuće i u školi.

Između druge i četvrte godine, dijete još ne razumije u potpunosti gdje završava istina i počinje laž, niti uistinu razumije razliku između želja i stvarnosti. Kada kaže da se cijelu noć igralo u parku nemoj zaboraviti da dijete možda vjeruje u to! Nemoj dijete kažnjavati zbog laganja, već samo nježno ispravi izmišljanje riječi. Podsjeti dijete da se dan ranije igralo u parku i da je cijelu noć spavalo. Kada dijete oko četvrte godine počne izmišljati, objasni mu što je to laganje i zašto je loše. Obavezno ga pohvali zbog istine i potiči da je uvijek govori, čak i kada bi ga to moglo dovesti u nevolju, piše psihoterapeutkinja Amy Morin.

Budi najbolja verzija sebe.
2/5
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.