Podučite djecu u ranoj dobi o novcu i učinite im veliku uslugu

Podučavanjem djece o novcu u ranoj dobi učinit ćete im veliku uslugu. Veće su šanse da vaše dijete ima odgovoran i odmjeren stav prema vrijednosti i upotrebi novca ako ih počnete učiti o novcu u ranoj dobi. Neki roditelji možda ne razumiju gdje i kako da počnu učiti svoju djecu o novcu, pa tako uopće ne počinju ovaj proces dok djeca ne narastu.

Počnite učiti djecu da razlikuju kovanice. Ovo bi trebali napraviti na početku kad vam je dijete još malo. Kad idete u kupovinu sa djetetom pokažite mu za što se koristi novac i što se dešava s njime.

Kad vam dijete krene u osnovnu školu razmislite o tome da mu date džeparac na tjednoj bazi. Ovo bi trebalo ponuditi svakom djetetu. U to trenutku nije bitno koliki je džeparac. Učite ih ispravnom korištenju novca i što se dešava ako troše svoj novac nerazumno. To je pravo vrijeme da ih podučite važnost darivanja novca u dobrotvorne svrhe ili lokalnoj crkvi. Naučite dijete zašto je važno redovitno darivati ove organizacije. Doći će vrijeme kad će vaše dijete htjeti kupiti određenu stvar,a vi im tada ukažite na to koliko tjedana moraju štedjeti džeparac da bi si to mogli priuštiti.

Povedite dijete u dućan sa sobom da ga naučite vrijednosti pažljivog rukovanja novcem. Neka vidi različite marke istog proizvoda i zaključi koja bi bila najpovoljnija cijena.

Ako potaknete svoje dijete da vam pomognu sa obavezama oko kuće, to će im pomoći da dosta toga nauče o novcu. Neka pronađu način da zarade novac.

Nastavite im davati džeparac i dok su tinejđeri, ali ih sada povežite sa zadaćama u kućanstvu i drugim poslovima koje moraju ispunjavati.

I starije tinejdžere nastavite podučavati o novcu tako da im dopustite da sami obave tjednu kupovinu namirnicama. Neka sastave budžet za obiteljski odmor, a naučite ih popunjavati i porezne obrasce ako su zaposleni. Pokažite im kako da dođu do malog otplatnog kredita. Ovo će ih naučiti važnosti proračuna za uobičajene financijske obaveze, te pomoći im kako da upravljaju kreditima.

Vaše će dijete biti pripremljeno kako odgovorno rukovati novcem ako sada uzmete vremena i naučite dijete kako upravljati svojim novcem.

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.