Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Svako iskustvo je drugačije

Šest stvari koje ti nitko nije rekao o porodu i životu s novorođenčetom

Sigurno si se naoružala knjigama za djecu i pročitala na internetu sve što si pronašla o razvoju trudnoće, porodu i postporođajnom razdoblju, ali postoje neke stvari koje rijetko kad pišu u stručnoj literaturi niti će ti ih bilo koji liječnik reći

pexels-rene-asmussen-325690.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Bilo da si tek saznala da si trudna ili već odbrojavaš dane do poroda i trebaš pomoć da zavežeš tenisice, čestitamo! Bit ćeš mama! Od kada si ugledala plusić na testu za trudnoću, istražuješ i čitaš sve što možeš pronaći o svojoj bebi koju ćeš uskoro upoznati.

Image
"Veselo" treće tromjesečje

Baby brain nije izmišljotina - kako trudnoća utječe na tvoj mozak

U današnjem svijetu informacije su svuda oko nas i lako su dostupne. Uz to, svatko misli da je stručnjak koji ti može davati savjete što trebaš jesti, koliko se kretati i kako će tvoj porod izgledati, a svi zaboravljaju da je svačije iskustvo drugačije.

shimmer fallback

Sigurno si se naoružala knjigama za djecu i pročitala na internetu sve što si pronašla o razvoju trudnoće i porodu, ali postoje stvari koje ne pišu u stručnoj literaturi niti će ti ih bilo koji liječnik reći. I dok će ti svaka druga žena ispričati priče o svom bezbolnom porodu i blaženom postporođajnom razdoblju, gotovo nitko s tobom neće podijeliti ove stvari:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Možda nećeš osjećati povezanost s bebom

Znamo da ovo možda zvuči grozno i 'antimajčinski', ali je potpuno normalno. Nakon poroda bit ćeš iscrpljena i umorna. Tvoje psihofizičko stanje pretrpjelo je upravo golem napor stoga, daj svom tijelu i umu vremena da se malo oporavi. Pored svega, tu je navala hormona s kojom se moraš nositi i činjenica da si upravo postala mama što može biti prilično zastrašujuće. Više ne postojiš samo ti i više nikada nećeš. Sve su to velike stvari koje moraš procesuirati i uredu je ako ti treba neko vrijeme da dođeš k sebi. Porod uglavnom ne izgleda onako kako je to prikazano na televiziji. To je uglavnom dugotrajan i bolan proces prožet mnoštvom emocija. I ako ne budeš nasmijana i raspoložena nakon poroda, to je sasvim u redu.

shimmer fallback

Nakon poroda, porod!

I kada misliš da je konačno sve gotovo jer beba je tu, a najgora bol je prošla - ne nije gotovo! Upravo si rodila, a liječnik ti govori da tiskaš jer treba poroditi i posteljicu. Ovo ti uglavnom svi zaborave reći, jer najvažnije je da se beba rodi, a ostalo ćeš sve lako. Ne brini, pronaći ćeš snage i odradit ćeš to kao i sve do sada, a ta bol koju ćeš iskusiti nije ništa u usporedbi s onim što si prošla.

shimmer fallback

U redu je ako ne možeš/ne želiš dojiti

Iako će te okolina poticati na dojenje, ne znači da moraš dojiti i da će tvome djetetu nešto nedostajati ako ga budeš hranila adaptiranim mlijekom. Dojenje zaista je najbolja moguća opcija za dijete i majku, iako se priroda potrudila da u većini slučajeva sve ide kao podmazano, postoje i iznimke. Nemoj odustati bez da probaš, velike su šanse da nećeš imati nikakvih problema. Ali postoji i druga strana priče. Dojenje ponekad ne uspije iz prve ili ne uspije uopće, i može biti veliki izvor frustracije za majku i dijete. Unatoč pritisku okoline, ako je to nešto što ti čini nepremostivu nelagodu ili frustraciju, znaj da ne moraš dojiti i da će sve biti u redu s tvojom bebom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Možda ćeš obaviti veliku nuždu na stolu

Da, dobro si pročitala. Ovo je postala najpopularnija šala o porođaju, ali je potpuno istinita. Stvarno ti se može dogoditi da obaviš nuždu na porođajnom stolu. To je sasvim normalno i događa se češće nego što misliš. Vjeruj da liječnicima i sestrama to nije ništa čudno. Oni su ionako preokupirani bitnim stvarima - tvojim porodom. I koliko god zvučalo neugodno, prirodno je sasvim logički objašnjivo. Dijete koje prolazi kroz porođajni kanal pritišće crijeva i uslijed tiskanja ova neugodna situacija postaje nešto sasvim normalno.

shimmer fallback

Tvoja vagina će biti bolna

Ovo smo malo uljepšali. Ako si imala vaginalni porod, pripremi se na 'ratno stanje' dolje. Zamisli samo ovo - upravo si istisnula živo biće veličine lubenice kroz otvor veličine limuna! Budi ponosna na sebe, i ne brini zbog stanja svoje vagine, srećom, traje kratko i kroz nekoliko tjedana sve će se vratiti na mjesto. Opskrbi se prirodnim pamučnim ulošcima. Koristit ćeš ih u prosjeku mjesec dana koliko je potrebno da prestane krvarenje, a nakon toga će se već sve polako vratiti u prvobitno stanje.

shimmer fallback

Postporođajna tuga i depresija češće su nego što misliš

Iako je ovo jedan od najsretnijih i najvažnijih trenutaka u tvome životu, i svi očekuju od tebe da sjajiš i smiješiš se cijelo vrijeme, to nije realna slika postporođajnog razdoblja. Ono je obilježeno velikim hormonalnim promjenama koje se događaju u tvome tijelu koje su odgovorne između ostaloga i za postporođajnu tugu i depresiju. Ako se osjećaš bespomoćno, tužno i krivo jer bi trebala vikati svijetu da si zaljubljena u svoje dijete, a zapravo ti se plače svaki put kada ono plače ili doji, moramo te utješiti - to nije ništa čudno. Norme koje su nametnute rodiljama su daleko od realnog života koji te čeka nakon što rodiš. Sve tvoje hormonalne oscilacije su normalne, pa čak i postporođajna depresija ako nije jako izražena. Zato, ne brini i plači ako ti se plače! Ali - osvijesti svoje emocije.

Ako misliš da bi mogla imati simptome postporođajne tuge ili depresije, od velike je važnosti ne ignorirati ovo stanje i javiti se svom liječniku što prije, posebno ako stanje ne prolazi nakon dva tjedna, ako se simptomi pogoršavaju ili ako postoje suicidalne misli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.