Budi najbolja verzija sebe.

Opreza nikad dosta: Kako zaštititi dijete od utapanja

Voda je zabavna igra za djecu, ali može biti i smrtonosna. Opreza nikad dosta pa treba uzeti u obzir savjete koje nudi stručnjaci, a odnose se na more, bazene i sva područja oko vode

Budi najbolja verzija sebe.

Ljeto za djecu znači zabavu i kupanje na moru, rijekama ili bazenima, a roditelji i drugi odrasli trebaju paziti da djeca budu sigurna. Mališani često obožavaju vodu i mogu se jako zaigrati. Sve im je zabavno, ali voda može biti opasna.


Svatko može doživjeti nesreću bez obzira koliko je dobar plivač. Da bi djeca bila sigurna u vodi i blizu nje, važno je slijediti sljedeće upute. Koliko god su ljetovanje i kupanje zabavni, nikad ne smijemo zaboraviti da je sigurnost djeteta najvažnija.

  • Nadzor - nikada se djeca ne smiju ostavljati bez nadzora u bazenu, kadi, rijeci ili moru. Važno je da odrasla osoba koja zna plivati nadzire djecu. Djeca mlađa od četiri godine trebaju obavezno biti uz odraslu osobu čak i ako znaju plivati. Odrasli se nikako ne smiju pouzdati u igračke na napuhavanje ili pomagala za plivanje, važno je uvijek biti uz djecu.
  • Mijenjajte su u nadzoru - ako je prisutno nekoliko odraslih osoba, odredite odraslu osobu kao voditelja na određeno vrijeme (na primjer na 15 minuta). To može spriječiti nedostatak koncentracije i pružiti priliku drugim roditeljima da čitaju, telefoniraju ili se odmore.
  • Djecu treba učiti plivati - Prema Američkoj akademiji za pedijatriju većina djece u dobi od četiri godine i više može naučiti plivati. Ovisno o emocionalnoj i fizičkoj spremnosti čak i djeca od jedne do četiri godine mogu naučiti plivati. Međutim, učenje plivanja ne sprječava mogućnost utapanja i nisu zamjena za nadzor djece.
  • Ragovarajte o opasnostima - također s djecom treba razgovarati o opasnostima na određenom području gdje se nalazite i upozoriti ih na sve što sve trebaju izbjegavati. 
  • Izbjegavati alkohol - tijekom boravka s djecom na plaži, bazenima, rijekama i jezerima odrasli trebaju izbjegavati alkohol.


(Foto: Pexels)

Uvjeti plivanja mogu biti nepredvidivi u jezerima, rijekama ili moru. Dubina vode može se brzo mijenjati, kao i temperatura vode, struje i vrijeme. Mutna voda može prikriti opasnosti. Zato je važno slijediti ove upute

Budi najbolja verzija sebe.
  • Nosite pojas za spašavanje - djeca i odrasli trebali bi nositi pojaseve kad god se voze čamcem ili pecaju.
  • Noge uvijek prve - tijekom prvog ulaska u vodu trebalo bi uvijek krenuti s nogama. Ako skačete provjerite dubinu i temperaturu vode, ali treba provjeriti ima li nekih opasnosti u podmorju. 
  • Pazite na područje - na javnim plažama plivajte samo u područjima koja su namijenjena kupanju. Obratite pažnju na postavljena upozorenja. Posebno treba paziti da djeca ne idu na područja koja nisu sigurna.
  • Prva pomoć - vrlo je važno odvojiti vrijeme i naučiti prvu pomoću u slučaju nezgode.
  • Oprez s bebama - kod male djece treba biti također jako oprezan. Iako ne plivaju i ne skaču, beba se može utopiti u samo 2.5 cm vode, piše Mayoclinic.org.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.