Budi najbolja verzija sebe.
Elegantna i upečatljiva

Uvijek posebna: Osam imena za djevojčice koja vuku latinske korijene

Razmišljaš o savršenom ženskom imenu? Neka ti kao inspiracija posluži ovih osam imena koja dolaze iz latinskog jezika. Možda nisi ni promišljala o njihovom podrijetlu, no većina ovih imena ne prestaje biti popularna. S razlogom...

pexels-kelvin-octa-1973270.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Odabrati savršeno ime za bebu često nije laka odluka. Neki se budući roditelji priklanjaju modernim imenima, drugi strana imena koja su se udomaćila u Hrvatskoj, a treći biraju 'ziheraške' opcije pa odluka padne na neko od imena s ljestvica najpopularnijih. Prije konačne odluke dobro je pogledati podrijetlo i značenje imena jer se ne kaže uzalud da nas ime određuje, zar ne?

Zapravo nerijetko ni ne znamo otkuda dolazi neko ime - biramo ga jer nam se, jednostavno, sviđa. Nama se tako sviđa sljedećih osam ženskim imena. Dosta ih je među popularnijima, no jesi li znala da vuku latinske korijene?

Izvor: Pexels

Priželjkuješ li ili očekuješ li djevojčicu, neka ti ovaj popis posluži kao inspiracija. A sigurne smo i da poznaješ barem jednu dragu osobu s nekim od ovih upečatljivih imena. Slijedi popis osam najljepših ženskih imena koja imaju latinske korijene.

Budi najbolja verzija sebe.

Veronika

Ime Veronika latinska je inačica riječi Berenika - a ono je pak nastalo od Pherenike ili Pheronike iz starogrčkog. Značenje ovog imena često se tumači kao 'ona koja donosi pobjedu', a Veronike se percipiraju kao osobe avanturističkog duha, one koje cijene slobodu i neovisnost, a nerijetko se pronalaze u umjetničkom području. Iskrene su, odane i dobre prijateljice koje potiču druge na najbolje.

Izvor: undefined

Antonela

Antonela je žensko ime latinskog porijekla. Nastalo je od imena Antonio, a ženska verzija mu je još Nela, Antonija, Antonia, i tako dalje. Na osobe ovog imena lako se osloniti, a imaju i istančano oko za detalje. Međutim, često sumnjaju u svoje sposobnosti pa ih treba pogurati. Aktivne su i entuzijastične.

Izvor: Unsplash

Vita

Vita je ime koje dolazi iz latinskog i znači 'pobjednica'. Kao i Viktorije, i Vite su odlučne, Među prvih je sto imena po učestalosti, a krije snažnu simboliku jer označava život. I dok je Viktorija duži oblik ovog imena, Vito je muška verzija ovog upečatljivog i odvažnog imena.

Budi najbolja verzija sebe.
Izvor: Unsplash

Stela

Stela je žensko ime latinskog porijekla. Značenje imena dolazi od latinskog stella što znači zvijezda pa se čak i u Hrvatskoj javlja u inačici s dvama 'l'. Obično se smatra da su Stel(l)e odane, ozbiljne i stabilne, ali i sposobne i temeljite. Poznaješ li jednu takvu?

Izvor: Pexels

Lara

Dolazi od latinskih riječi "lar, laris" što je bio naziv za rimske kućne bogove. Stoga se tvrdi da ovo ime znači 'zaštitnica', a izdvojili smo ga zbog spomenutog latinskog korijena riječi. Popularno je u svijetu pa i u Hrvatskoj gdje se redovito nalazi među top 20 ženskih imena. Moguće je da je tako zbog zvučnosti, a opet profinjenosti ovog imena.

Izvor: Unsplash

Luna

Luna na latnskom znači Mjesec, a to su značenje preuzeli i španjolski, talijanski i francuski jezik. U rimskoj je mitologiji Luna bila božica Mjeseca, a ove je ime postalo popularno početkom ovog stoljeća. Od 2007. godine Hrvatska bilježi skok djevojčica s ovim imenom - velike su šanse da je to zbog utjecaja knjiga i filmova o čarobnjaku Harryju Potteru u kojima se pojavljuje plavooka vještica Luna Lovegood.

Izvor: Pexels

Paulina

Ime Paulina potječe od latinske riječi paullus – malen i radi se o ženskoj verziji imena 'Paulus' iz istog jezika. Iako u Hrvatskoj i nije tako često, ovo ime zapravo je starinsko ime koje ni danas ne izlazi iz mode. "Mala žena velikog srca", s čime se često tumači ovo ime, voli uživati iz dana u dan, brinuti o sebi, ali i usrećiti druge. Voli izazove i znatiželjna je.

Izvor: Pexels

Adriana

Ovo pomalo zaboravljeno ime zapravo je zvučno i profinjeno. Radi se o ženskoj inačici imena Adrian, a znači onaj koji 'dolazi iz mjesta Adrije'. Prema nekim mišljenjima, Adrijane su često umjetnice i pjesnikinje, dopadljive i komunikativne osobe. Vole ljepotu, ljude i prirodu.

Izvor: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.