Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Elegantna i upečatljiva

Uvijek posebna: Osam imena za djevojčice koja vuku latinske korijene

Razmišljaš o savršenom ženskom imenu? Neka ti kao inspiracija posluži ovih osam imena koja dolaze iz latinskog jezika. Možda nisi ni promišljala o njihovom podrijetlu, no većina ovih imena ne prestaje biti popularna. S razlogom...

pexels-kelvin-octa-1973270.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Odabrati savršeno ime za bebu često nije laka odluka. Neki se budući roditelji priklanjaju modernim imenima, drugi strana imena koja su se udomaćila u Hrvatskoj, a treći biraju 'ziheraške' opcije pa odluka padne na neko od imena s ljestvica najpopularnijih. Prije konačne odluke dobro je pogledati podrijetlo i značenje imena jer se ne kaže uzalud da nas ime određuje, zar ne?

Image
Izaberi savršeno

Najljepša strana imena za djevojčice i dječake koja su se udomaćila kod nas

Zapravo nerijetko ni ne znamo otkuda dolazi neko ime - biramo ga jer nam se, jednostavno, sviđa. Nama se tako sviđa sljedećih osam ženskim imena. Dosta ih je među popularnijima, no jesi li znala da vuku latinske korijene?

shimmer fallback

Priželjkuješ li ili očekuješ li djevojčicu, neka ti ovaj popis posluži kao inspiracija. A sigurne smo i da poznaješ barem jednu dragu osobu s nekim od ovih upečatljivih imena. Slijedi popis osam najljepših ženskih imena koja imaju latinske korijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Veronika

Ime Veronika latinska je inačica riječi Berenika - a ono je pak nastalo od Pherenike ili Pheronike iz starogrčkog. Značenje ovog imena često se tumači kao 'ona koja donosi pobjedu', a Veronike se percipiraju kao osobe avanturističkog duha, one koje cijene slobodu i neovisnost, a nerijetko se pronalaze u umjetničkom području. Iskrene su, odane i dobre prijateljice koje potiču druge na najbolje.

shimmer fallback

Antonela

Antonela je žensko ime latinskog porijekla. Nastalo je od imena Antonio, a ženska verzija mu je još Nela, Antonija, Antonia, i tako dalje. Na osobe ovog imena lako se osloniti, a imaju i istančano oko za detalje. Međutim, često sumnjaju u svoje sposobnosti pa ih treba pogurati. Aktivne su i entuzijastične.

shimmer fallback

Vita

Vita je ime koje dolazi iz latinskog i znači 'pobjednica'. Kao i Viktorije, i Vite su odlučne, Među prvih je sto imena po učestalosti, a krije snažnu simboliku jer označava život. I dok je Viktorija duži oblik ovog imena, Vito je muška verzija ovog upečatljivog i odvažnog imena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Stela

Stela je žensko ime latinskog porijekla. Značenje imena dolazi od latinskog stella što znači zvijezda pa se čak i u Hrvatskoj javlja u inačici s dvama 'l'. Obično se smatra da su Stel(l)e odane, ozbiljne i stabilne, ali i sposobne i temeljite. Poznaješ li jednu takvu?

shimmer fallback

Lara

Dolazi od latinskih riječi "lar, laris" što je bio naziv za rimske kućne bogove. Stoga se tvrdi da ovo ime znači 'zaštitnica', a izdvojili smo ga zbog spomenutog latinskog korijena riječi. Popularno je u svijetu pa i u Hrvatskoj gdje se redovito nalazi među top 20 ženskih imena. Moguće je da je tako zbog zvučnosti, a opet profinjenosti ovog imena.

shimmer fallback

Luna

Luna na latnskom znači Mjesec, a to su značenje preuzeli i španjolski, talijanski i francuski jezik. U rimskoj je mitologiji Luna bila božica Mjeseca, a ove je ime postalo popularno početkom ovog stoljeća. Od 2007. godine Hrvatska bilježi skok djevojčica s ovim imenom - velike su šanse da je to zbog utjecaja knjiga i filmova o čarobnjaku Harryju Potteru u kojima se pojavljuje plavooka vještica Luna Lovegood.

shimmer fallback

Paulina

Ime Paulina potječe od latinske riječi paullus – malen i radi se o ženskoj verziji imena 'Paulus' iz istog jezika. Iako u Hrvatskoj i nije tako često, ovo ime zapravo je starinsko ime koje ni danas ne izlazi iz mode. "Mala žena velikog srca", s čime se često tumači ovo ime, voli uživati iz dana u dan, brinuti o sebi, ali i usrećiti druge. Voli izazove i znatiželjna je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Adriana

Ovo pomalo zaboravljeno ime zapravo je zvučno i profinjeno. Radi se o ženskoj inačici imena Adrian, a znači onaj koji 'dolazi iz mjesta Adrije'. Prema nekim mišljenjima, Adrijane su često umjetnice i pjesnikinje, dopadljive i komunikativne osobe. Vole ljepotu, ljude i prirodu.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.