Na putovanju s djetetom

Kako djetetu olakšati duga putovanja?

Duže putovanje za neke je roditelje prava noćna mora jer je poznato da je djeci veoma teško sjediti duže vremena na jednome mjestu. Zbog njihove sigurnosti valja ih smjestiti u autosjedalicu, što još više umanjuje mogućnost pomicanja. Vrlo je važno da je autosjedalica udobna kako bi u njoj dijete moglo i spavati.

Kako planiramo putovanje? Budite svjesni da nema potrebe da na odmor ponesete "cijelu kuću". Većinu stvari možemo kupiti bilo gdje i bilo kada na putu. I pranje, i glačanje, omogućeno je u svakom hotelu, a hranu je svakako najbolje kupovati usput. Stvari je najbolje spakirati u torbe od tankog, mekanog materijala jer se najbolje prilagode ograničenom prostoru u prtljažniku. Stvari koje želimo imati pri ruci (hrana, jakne, dodatna odjeća, pelene,...) spakirajte tako da budu na dohvat ruke – na vrhu.

Najbolje vrijeme za duga putovanja je noć, kada dijete spava, jer tako lakše podnosi dugu vožnju. To je u stvari malo napornije za vozača, ali još je uvijek lakše nego "galama" tijekom dana. Svaka dva sata zaustavite se i protegnite se.

Ako putujete po danu, ponesite sa sobom deku za piknik i loptu da se djeca mogu malo razgibati. Za odmaranje izaberite mjesto s ljuljačkama i sl. te travnat teren da se djeca mogu istrčati.

Ne zaboravite na lijekove koje redovno uzimate, sunčane naočale i kremu za sunčanje te standardnu "putujuću ljekarnu". Savjetuje se i za upotrebu zaštite protiv sunca na staklima u autu.

Djetetu za vožnju pripremite sendviče i sokove, njegove najdraže (po mogućnosti tihe) igračke te možda njegovu glazbu (ili svoju). U vožnji se, ako je ikako moguće, mijenjajte s partnerom jer je tako sigurnije, a tako ćete oboje biti odmorniji.
Katkad na putu nema odgovarajućih WC-a, zato ponesite kahlicu, toaletni papir i vlažne maramice.

Da se djeca na odmoru ne bi dosađivala, pokušajte provesti što više vremena vani i uključiti ih u razne igre. Nema nikakve potrebe da sve vrijeme provedete skupa i ne smijete imati grižnju savjesti i misliti da ste zbog toga loši roditelji. U većini turističkih krajeva možete djecu uključiti u različite radionice i sportske aktivnosti gdje će se upoznati s vršnjacima, a vi ćete imati malo vremena za sebe i svoje hobije. Morate biti i prilagodljivi da dijete ne bi bilo loše volje ako se sve ne odvija po planu, jer je obično ponuda zanimljivih stvari veća nego što piše u turističkom vodiču. Ne zaboravite fotoaparat ili kameru da možete snimiti svoje najljepše trenutke, i prije svega uživajte.

Nekoliko savjeta za ugodniju vožnju:

- djeca obično nisu oduševljena sjedenjem u autosjedalici, zato pored djeteta vežite pojasom i njegovu najdražu igračku i na taj mu način pokažite da se svi moramo vezati pojasom (naravno da se i vi morate vezati pojasom)
- ponesite sendviče, grickalice i piće da se dijete zabavlja (savjetujemo vam da na zadnje sjedalo stavite ručnik ili nešto slično da dijete može na miru raditi što želi, a vi nećete imati problema s čišćenjem)
- dijete može imati posebnu igračku samo za auto (slikovnica, autić i sl.)
- uvijek imajte na dohvat ruke stvari kao što su maramice, pelene, voda i sl.
- za duže se vožnje savjetuje putovanje noću ili rano ujutro jer će tada dijete spavati i tako lakše podnijeti dug put
- preporučuje se zaustavljanje radi odmora svaka dva sata – pokušajte izabrati odmaralište s ljuljačkama i sl.

Vožnja zrakoplovom može biti vrlo zanimljivo iskustvo za stariju djecu. U stvari se ta vožnja ne razlikuje mnogo od vožnje automobilom. Problem je jedino duži let jer u zrakoplovu nema dovoljno prostora za kretanje. Slijedi nekoliko savjeta o pripremama za putovanje zrakoplovom:

- prigodom kupnje karte raspitajte se o sjedalima za novorođenče ili malo dijete – pokušajte ih dobiti kod krevetića koji je na početku svakog dijela zrakoplova (zrakoplovi imaju posebne krevetiće za novorođenčad, a osim toga mogu vas smjestiti u dio gdje ima malo više prostora). Neke zrakoplovne kompanije imaju posebna sjedala u koja možete smjestiti autosjedalice.
- pokušajte izabrati let kada obično nema pretjerane gužve jer će vam biti udobnije
- pažljivo pripremite stvari koje ćete imati sa sobom, jer osobna prtljaga koju možete unijeti u zrakoplov ne smije biti prevelika
- u zračnu luku dođite ranije da u miru obavite sve potrebne formalnosti
- ako je ikako moguće, uđite u zrakoplov među zadnjim putnicima, jer će tako dijete biti manje vremena "stiješnjeno"
- pri polijetanju i slijetanju djetetu ponudite flašicu, sok ili žvakaću gumu, jer će tako lakše podnijeti promjenu zračnog tlaka
- dobro je da u torbi imate i grickalice

www.ringeraja.com.hr

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.