Budi najbolja verzija sebe.
Montessori pristup

Zašto djecu ne bismo trebali tjerati da govore 'oprosti'? I kako riješiti sukob među djecom

Kako naučiti djecu stvarno poboljšati svoje ponašanje, vidjeti gdje su pogriješili i imati empatiju prema drugima? Evo čemu nas uči popularna metoda Montessori

Jesi li ikad vidjela kako dijete gura nekoga, podiže pogled da vidi je li odrasla osoba vidjela, a zatim vikne: "Oprosti!", pjevajućim ili bilo kojim drugim glasom koji ne pokazuje da mu je iskreno žao, a zatim otrči dalje?

Prilično je jasno da takav rasplet situacije ničim ne pomaže djetetu koje je gurnuto niti da drugom djetetu prenese bilo kakvu lekciju. Ali što još možeš učiniti? Kako naučiti djecu kako stvarno poboljšati svoje ponašanje, vidjeti u čemu su pogriješili i imati empatiju prema drugima?

Postoji jedan način i iznenađujuće je izravan. Ako želiš djecu naučiti rješavati sukobe izvan površne riječi 'oprosti', pokušaj s ovim jednostavnim pristupom koji koriste Montessori učitelji.

Budi najbolja verzija sebe.

Naime, uloga odrasle osobe u Montessori rješavanju sukoba je biti neutralan posrednik, postavljati pitanja koja će djecu voditi u razvrstavanju njihovih osjećaja i međusobnom razgovoru. Vježbajući na taj način, djeca sve više rješavaju sukobe samostalno. U nastavku provjeri kako ovaj pristup provesti u praksi.

1/7
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.