Budi najbolja verzija sebe.
Za sve su krivi roditelji

Znaš li prepoznati znakove da je dijete razmaženo?

Razmaženo dijete naviklo je dobivati ​​ono što želi i kada to želi, bez iznimke, ali sve je moguće ispraviti

Svaki roditelj prošao je različite scene u kojima djeci objašnjava da nešto ne mogu dobiti, ali mališani često ne popuštaju i nakon nekog vremena roditelji se prestanu boriti, a djeca više ne znaju za riječ "ne". U vrijeme kada su djeca okružena nevjerojatnom količinom stvari, reklamama, a želje su velike vrlo je teško stvoriti granice i pridržavati ih se. Zbog toga mnogi roditelji vode bitku s razmaženom djecom, a većina njih je i svjesna ovog problema.

Čini se da se i problem razmažene djece pogoršava. Prema istraživanju portala Parenting and Today Moms, čak 59% roditelja smatra da su im djeca razmaženija nego što su oni bili u toj dobi. Zbog ovakvih iskustava u današnjem roditeljstvu mnogi stručnjaci su objasnili kako roditelji mogu prepoznati da im je dijete razmaženo, ali i kako poboljšati situaciju.

Kada je dijete razmaženo?

Razmaženo dijete naviklo je dobivati ​​ono što želi i kada to želi, bez iznimke.

Budi najbolja verzija sebe.

"Svako dijete ima svoje loše i dobre dane kao i odrasli, ali razmažena djeca zaglavila su 'ja razmišljanju'. Sve se vrti oko njihovih potreba, briga, osjećaja, želja, a svi drugi zauzimaju drugo mjesto", objašnjava psihologinja Michele Borba za Huff Post.

Klinička psihologinja Laura Markham smatra da ne bismo smjeli koristiti pojam "razmažen" i "derište" jer to na neki način definira da je dijete uništeno. Kada bolje razmislimo to je i vrlo nepošteno prema djeci s obzirom na to da su roditelji, a ne djeca, u velikoj mjeri odgovorni za takvo ponašanje.

"Djeca rade ono što ih naučimo. Ako smo im dopustili da se tako ponašaju i nikada nismo postavili granice, dijete se neće moći prilagoditi", kaže Markham. Kad roditelji razmaze svoju djecu, njihove su namjere često dobre, iako pogrešne. Udovoljavaju svojoj djeci jer im žele pružiti najbolji mogući život, dajući im sve što mama i tati nisu imali dok su odrastali. Neki roditelji se boje da će odlučno "ne" povrijediti djetetove osjećaje ili narušiti njegovo samopouzdanje. Dok su u nekim slučajevima roditelji previše iscrpljeni da bi se pridržavali nekih pravila ili ih uopće postavili. Teško je reći "ne" ako dijete nisu vidjeli cijeli dan.

Ako misliš da i u tvojoj obitelji postoji ovakav problem ili da vrlo teško govoriš "ne" pročitaj u nastavku kako znati da je dijete razmaženo, ali i kako ispraviti situaciju na vrijeme.

Budi najbolja verzija sebe.
1/7
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.