Budi najbolja verzija sebe.
Odgovornost se uči

Životna škola: vještine koje djeca trebaju naučiti od rane dobi

Djecu je važno pripremiti za život, a sve se to može učiniti dok su još maleni i uz vrlo jednostavne korake

Vještine su dragocjene u našim životima, a neke je vrlo važno što ranije usvojiti kako bi se lakše išlo kroz život. Roditelji često ne žele svoju djecu opterećivati lekcijama o životu i teškim stvarima, pa većina djece počne učiti kako se nositi sa životom i odgovornošću tek negdje u srednjoj školi.

No, roditelji ne bi trebali čekati da djeca postanu tinejdžeri i onda ih početi učiti važnim životnim vještinama . S učenjem različitih stvari treba početi što ranije, naravno sve treba biti prilagođeno dobi djeteta, a onda te vještine nadograđivati kako djeca rastu. Dječja psihologinja Ann-Louise T. Lockhart za Verywell Family objasnila je kako djeca mogu svladati osnovne životne vještine u vrlo ranoj dobi, ali i je objasnila zašto su važne kasnije u životu.

Donošenje odluka

Donošenje odluka životna je vještina koju bi svako dijete trebalo početi učiti vrlo rano. Započni s osnovnim odlukama, neka se dijete odluči između čokolade ili sladoleda od vanilije, plavih ili bijelih čarapa, igranja s vlakovima ili automobilima. Kada djeca dođu u osnovnoškolsku dob, mogu početi učiti o dobrim odlukama i posljedicama kada se dogode nakon loše odluke.

Budi najbolja verzija sebe.

Također s djetetom možeš prolaziti kroz proces donošenja odluka. Pomozi djeci da odvagnu svoje mogućnosti, procijene prednosti i nedostatke, a zatim neka sama donesu konačnu odluku da vide kako će se stvari odvijati.

1/4
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.