Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Lakše ćete zatrudnjeti ako...

Jednostavni koraci za poboljšanje plodnosti

Lakše ćete zatrudnjeti ako...
Budi najbolja verzija sebe.

Istina je da neki parovi nemaju problema sa zanošenjem. Odluče da će zatrudnjeti i - bingo!

Međutim, sve više je onih koji nemaju tu sreću. Takvi često završe na nekom od postupaka izvantjelesne oplodnje.
Postoji i medjugrupa onih koji pokušavaju povećati svoju obitelj mjesecima i nikako im ne uspijeva. Službena statistika kaže da je za 8-9 od 10 parova potrebno do godinu dana redovitih spolnih odnosa (a žena je mladja od 35 godina) kako bi test na trudnoću bio pozitivan. Onima pak, kojima to ne uspije nakon godinu dana savjet je - posjeta ginekologu, specijalistu humane reprodukcije.
U trećine neplodnih parova uzrok za to je nepoznat, što znači da nema medicinske podloge. Promjena načina života kod njih može donijeti značajna poboljšanja. Evo ih:

Pazite na tjelesnu težinu
Ako se Vaša tjelesna težina kreće u normalnim granicama šanse za trudnoću su veće. To znači da Vaš indeks tjelesne težine (BMI) mora biti izmedju 18,5 i 25. Sve preko 25 se smatra povećanom tj. težinom, a preko 30 pretilošću. Nizozemska studija iz 2008 je pokazala da svaka BMI jedinica preko 29 smanjuje šanse za trudnoću za 4%. No, to se ne odnosi samo na žene. Ako i muškarac spada u grupu pretilih vjerojatnost da će doći do trudnoće je umanjena. Poznato je da uz pretilost i pothranjenost utječe na hormonski balans žene, ovulaciju, kao i na kvalitetu spermatozoida.

Hranite se zdravo
Benefit zdrave prehrane ne smije biti podcijenjen ako planirate trudnoću. Ona treba sadržavati podjednake količine svih hranjivih grupa (ugljikohidrata, masti i bjelančevina). Svakako ne treba izbjegavati doručak, kojime se kontrolira dovoljna količina šećera i koji sadrži minerale i Omega3 masne kiseline. Postoje brojni dokazi da mediteranska prehrana kvalitetno utječe na plodnost. Izbjegavajte konzervanse i umjetna sladila. Ove promjene u prehrani radikalno mjenjaju i hormonski status. Pojednostavljeno, u zdravom tijelu - zdravi jajna stanica i spermij :-)

Stop pušenju
Svi znamo za negativne učinke pušenja u trudnoći. Ono šteti plodu, pobačaji su češći, manja je porođajna tjelesna težine djeteta, porodi su prijevremeni, češća je astma u djece... No, čak i prije trudnoće, pušenje (oba partnera) Vam može štetiti. Ono snižava razinu spolnih hormona žene kojima se oslobadja jajna stanica iz jajnika i koji ju pripremaju za oplodnju. Britanska studija je pokazala da pušenje šteti i kvaliteti spermatozoida i umanjuje broj zdravih za 17%.

Ne alkoholu
Savjet je da se u potpunosti izbaci konzumacija alkoholnih pića ako pokušavate zanijeti. Dodatno, učestalost spontanih pobačaja je povišen u žena koje popiju 2 (ili više) čaša alkohola tjedno (Danska studija). S druge pak strane ako se osjećate napeto (osobito zbog neuspjelih pokušaja da zanesete) ili ste pod stresom čaša crnog vina/dan (ne svaki) nije na odmet. Uz svijeću i poželjno “zdravu” večeru. Istraživanje izraelskih stručnjaka je pokazalo da je uspješnost zanošenja veća (za 20%) u opuštenijim situacijama. Romantičari, samo naprijed.

Tjelovježba, ali umjerena
Uz to što Vas oslobađa od stresa, umjerena tjelovježba uz pravilnu ishranu vodi do boljih rezultata u smislu mogućnosti zanošenja. Pogledajte pasus o tjelesnoj težini.

Dovoljno spavajte
Poznato je da 7 do 8 sati sna pospješuje plodnost. Naime, tijekom sna se oslobadja hormon leptin, koji je inače nizak u umornih ljudi. Isto tako, nizak je i u neplodnih parova. Leptin također djeluje na mušku plodnost.

Dodatci prehrani
Pod zdravom prehranom podrazumijevamo onu koja sadrži dovoljnu količinu vitamina i minerala. No ako ih i nema postoje dodatci prehrani koje možete nabaviti u slobodnoj prodaji. Ženama koje planiraju zatrudnijeti preporuča se folna kiselina (u trajanju 3 mjeseca) koja sprečava defekte neuralne cijevi kod ploda. Uz nju i vitamin D pospješuje plodnost (poboljšava broj spermija). Cink, selenij, vitamini C i E, arginin i L-kamitin su svakako preporučljivi u postupku oplodnje. Oni reduciraju slobodne radikale i time sprečavaju propadanje stanica (osobito spermija). Ipak, preporuka je da ove nadomjestke uzimaju samo oni kod kojih je njihova razina snižena.

Manje stresa
Opće je poznato da stres utječe na mnoge životne funkcije. Problem je u tome što stres nemožemo kvantificirati. Zasigurno neuspjeli pokušaji zanošenja dovode do napetosti. Često vidimo kako žena spontano zanese kada par odustane od intenzivnog pokušavanja za trudnoćom. Meditacija, joga ili godišnji odmor su dobra anti-stres terapija. Konačno, američka studija iz 2011 je pokazala da lakše zanose žene koje ne opterećuju problemi vezani za novac i posao.

Budite strpljivi...i uporni
Modificirajući način i stil života velika većina žena će zanijeti u roku godinu dana. Prilagodite očekivanja onima Vašeg partnera (i obrnuto), budite opušteni i - pozitivni. Ako ne dodje do trudnoće nakon godinu dana (ili nakon 6 mjeseci za žene mlađe od 35 godina) uvijek postoji “GynNova”.


Autor: Gordan Crvenković dr. med.Mobitel: 099/2816-368
Telefon: 01/4829-819
E-mail:
gynnova@gmail.com
Adresa: Trg Marka Marulića 15, Zagreb
Web: www.gynnova.hr
Facebook: https://www.facebook.com/gynnovaViše o autoru:

Gordan Crvenković dr. med.

shimmer fallback

Nakon studija medicine u Moskvi (2. MOLGMI) i Zagrebu (Medicinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu) dr. Gordan Crvenković odradio je jednogodišnji staž u OB „Sestre Milosrdnice“, u Zagrebu. Stručni ispit položio je 1988. godine.

Od 1989. godine usavršava se kao znanstveni novak u KB „Sveti Duh“, na odjelu ginekologije i porodništva, pod mentorstvom prof. Asima Kurjaka. Poučen njegovim znanjem i iskustvom stekao je uvid u najnovija dostignuća iz područja ultrazvuka (osobito u ranoj detekciji tumora ženskog reproduktivnog sustava). U tom razdoblju napisao je, ili učestvovao u izradi, brojnih znanstvenih radova, objavljenim u najeminentnijim svjetskim časopisima i udžbenicima iz područja ginekologije. Završio je poslijediplomski studij na temu: „Ultrazvuk u kliničkoj medicini“. Njegov rad prepoznat je od strane priznatog stručnjaka, prof. Lawrence Platt-a na 1. Svjetskom kongresu ultrazvuka u ginekologiji i porodništvu (London, 1991. godine). Od te godine postaje član njegovog tima u probiru raka jajnika („Gilda Radner Ovarian Cancer Detection Program“), u najvećoj privatnoj bolnici zapadne Amerike - „Cedars-Sinai Medical Center“, Beverly Hills, Los Angeles. Uz klinički rad i dalje se bavio znanošću, te objavio 15ak radova na temu ranog otkrivanja tumora jajnika i maternice. Na 3. Svjetskom kongresu (Las Vegas) osvaja 2. mjesto u kategoriji mladih znanstvenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Po povratku u Hrvatsku 1996. godine započinje specijalizaciju iz ginekologije u „Klinici za ženske bolesti i porode“, KBC Zagreb. Specijalistički ispit položio je 2001. godine. Uz rad na Odjelu za humanu reprodukciju i endokrinologiju, voditelj je Zavoda za planiranje obitelji u istoj bolnici od 2008. godine.
Stečeno znanje iz područja ultrazvuka i medicinski pomognute oplodnje i dalje nesebično dijeli sa novim naraštajima domaćih i stranih ginekologa na brojnim seminarima, simpozijima i kongresima.

Od 2010. godine prelazi u najveću privatnu polikliniku iz područja ginekologije, porodništva i humane reprodukcije u Hrvatskoj (pod vodstvom prof. Velimira Šimunića, pionira „umjetne oplodnje“ u nas). Subspecijalistički ispit iz humane reprodukcije položio je 2011. godine.
Član je Američkog Instituta za Ultrazvuk u Medicini (AIUM), počasni član Medicinske Akademije sjevernog Čilea od 1991. godine, kao i svih hrvatskih ginekoloških asocijacija.

Predstavnik je Hrvatske u upravnom tijelu („board of directors“) Europske Udruge za kontracepciju od 2006. godine.
Sa tvrtkom „Cook Medical, USA“ sudjeluje u razvoju  i primjeni suvremenih katetera za dijagnostiku nepravilnih krvarenja iz maternice i patologije endometrija u neplodnih parova. Na tu temu educira ginekologe diljem Europe.
Od listopada 2015. godine, jedini je ginekolog u Hrvatskoj licenciran od IOTA-e (International Ovarian Tumor Analysis), međunarodne organizacije za ultrazvučnu dijagnostiku novotvorina jajnika.
Kao osnivač ordinacije za ginekologiju, porodništvo i reproduktivnu medicinu "GynNova", dr Crvenković je pružao usluge pacjenticama u Rovinju od 2013. godine.

Otvaranjem ordinacije za ginekologiju i porodništvo u Zagrebu, 2015. godine, dr Gordan Crvenković želi svo svoje znanje i iskustvo podijeliti sa pacijenticama Zagreba i šire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.