Budi najbolja verzija sebe.
Kretanje je važno

Koliko je djeci potrebno fizičke aktivnosti, ovisno o dobi?

Znamo da je za dječji razvoj važna fizička aktivnost, ali pravo je pitanje koliko bi djeca trebala biti aktivna svaki dan

Budi najbolja verzija sebe.

Znamo da se djeca moraju puno kretati kako bi se pravilno fizički i mentalno razvijala. No, često roditelji nisu sigurni jesu li njihova djeca dovoljno fizički aktivna. Sve ovisi o tome koliko dijete ima godina, a smatra se da djeca predškolske dobi (od 3 do 5 godina) trebaju dnevno 60 minuta, a školska djeca i adolescenti (u dobi od 6 do 17 godina) i više.

Ovo može zvučati puno, ali ne trebaš se brinuti, tvoje dijete možda je već dovoljno fizički aktivno. U nastavku otkrij što preporučuje američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju, a važno je uvijek poticati dijete da sudjeluje u aktivnostima koje odgovaraju njegovoj dobi, raduju ga, ali i neka budu raznolike.

Preporučena aktivnost za djecu vrtićke dobi (od 3 do 5 godina)
Djeca u ovoj dobi trebala bi biti tjelesno aktivna tijekom cijelog dana kako bi se podržao njihov rast i razvoj. Odrasli bi trebali poticati djecu predškolske dobi da budu aktivna dok se igraju.

Budi najbolja verzija sebe.

Preporučena aktivnost za veću djecu (od 6 do 17 godina)
Djeca i adolescenti u dobi od 6 do 17 godina trebali bi svakodnevno imati 60 minuta ili više tjelesne aktivnosti umjerenog do snažnog intenziteta. Također bi trebale biti uključene aerobne aktivnosti i aktivnosti koje jačaju kosti (poput trčanja ili skakanja). Trčanje ili skakanje trebali bi biti na rasporedu tri dana u tjednu, ali i aktivnosti koje grade mišiće koji grade poput penjanja ili sklekova (tri puta tjedno).

Ove vrste fizičke aktivnosti trebaju biti uključene u svaki tjedan bez obzira na dob:

Aerobne aktivnosti
Većina fizičke aktivnosti koja traje 60 minuta trebale bi biti aerobne aktivnosti, poput hodanja, trčanja ili bilo koja zbog čega im srce brže kuca. Uz to, potakni dijete na aerobne aktivnosti barem tri dana u tjednu, a važno je da brže diše i da mu srce pulsira.

Jačanje mišića
Aktivnosti za jačanje mišića poput penjanja ili sklekova također trebaju biti uključene najmanje tri dana u tjednu. Bilo bi dobro da se svakodnevno uključe i da traju jedan sat.

Jačanje kostiju
Uključi aktivnosti za jačanje kostiju poput skakanja ili trčanja, također tri dan u tjednu ili kao dio svakodnevice.

Budi najbolja verzija sebe.

Neke fizičke aktivnosti više odgovaraju manjoj djeci nego adolescentima. Primjerice, mlađa djeca obično jačaju mišiće kada se bave gimnastikom, igraju se na dječjim igralištima ili se penju po drveću. Djeca obično ne trebaju programe za jačanja mišića. Kako djeca odrastaju i dolaze u adolescentski period, mogu započeti strukturirane programe. Na primjer, mogu ići na nogomet ili košarku. Kako god, probaj svoje dijete svaki dan 'aktivirati'. Idite skupa u šetnju, sjednite na bicikl ili idite na igralište s prijateljima odigrati nekoliko partija graničara. Zapamti da je fizička aktivnost dobra za dijete - kao i tebe.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.