Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Važno za budućnost

Kako djecu naučiti što je odgovornost? U tri jednostavna koraka

Mnogi roditelji pokušavaju odgojiti odgovorno dijete, a ova tri koraka mogu ti pomoći u učenju djeteta odgovornosti pomoći da lakše dođu do svog cilja

profimedia-0279958418.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Preuzimanje odgovornosti trebalo bi biti vještina koju svi odrasli imaju, no znamo da se svi ipak nađemo u situaciji kada to nije tako. Kada odrasla osoba preuzima odgovornost onda odlučuje i o svom životu, a to je nešto čemu bismo trebali težiti kada odgajamo djecu. No učenje djeteta odgovornosti nije lak zadatak.

Image

Samopouzdanje se gradi u djetinjstvu. Nemoj nikako propustiti ove stvari u odgoju svoje djece

Prije nekoliko desetljeća pojavio se izraz "helikopter roditelji" i postao dio svakodnevnog govora kada se priča o roditeljstvu. To su roditelji koji sve rade za svoju djecu, ne puštaju ih da se sami suočavaju s problemima, ali i ih i rješavaju. Često ta djeca nisu naučena na odgovornost jer su im roditelji uvijek "čistili" put.

"Helikopter roditelji' uvijek se pobrinu da njihova djeca imaju napisane domaće zadaće, spremnu užinu i sve što je potrebno za izvanškolske aktivnosti. Ako igrom slučaja nešto ostane kod kuće, ovi roditelji požurit će natrag u školu kako bi dijete imalo sve što mu treba. Zbog toga, djeca ovakvih roditelja ne vježbaju pamćenje i nisu naučila biti odgovorna za svoje stvari", kaže Diane Quintana, savjetnica za produktivnost i autorica, za Your Tango.

Zbog toga mladi ljudi koji su odrasli u ovakvom okruženju moraju odgovornost i samostalnost učiti tek kada počnu živjeti sami, kaže dalje. To može biti dosta teško jer moraju razviti nove navike kako bi uspješno živjeli sami. Često se roditelji pitaju kako odgojiti odgovorno dijete? Savjetnica Quintana predlaže tri važna koraka.

Kućanski zadaci

Već jako mala djeca mogu sudjelovati u pospremanju svojih igračaka, naravno na početku će to raditi uz roditelje. No kako rastu mijenjaju se u kućanski zadaci - briga o smeću, slaganje opranog rublja i čarapa i slično. Djeca se tako uče odgovornosti, ali i kako biti odgovoran za svoj životni prostor. Također uče da svatko tko živi u obitelji ima svoj dio odgovornosti i da je to dio života. Obavljanje kućanskih poslova nije kazna, a to je važna lekcija.

shimmer fallback

Organizacija vremena

Kako djeca postaju sve starija i kreću u školu važno je da nauče organizirati vrijeme i kako biti odgovoran za svoje zadatke i aktivnosti. Djeca mogu koristiti planer u kojem će moći vidjeti sve svoje obveze, ali i slobodno vrijeme. Planer će im omogućiti da lakše rasporede obveze, ali i da znaju kada se imaju slobodno vrijeme za druženje s prijateljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Upravljanje novcem

Dobije li dijete novac za poklon nauči ga kako štedjeti i dogovori se s njim da ga stavi na štednju. Nauči ga kako biti odgovoran i kako uz štednju može kupiti nešto što želi. Također odredite posebnu staklenku u koju ćete stavljati novce ako dijete obavi dodatne poslove u kućanstvu umjesto roditelja. Odupri se želji da im kupiš sve što požele.

Također ako si prepoznala sebe kao "helikopter roditelj" pokušaj se malo opustiti i nauči dijete kako da bude odgovorno za sebe. Dopusti mu da napravi neke pogreške dok je u roditeljskom domu i tako će postati samopouzdana odrasla osoba koja će moću uspješno voditi svoj život.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.