Istražile smo koja bi i muška i ženska imena za bebe mogla biti najpopularnija u ovoj godini

Nakon tri mjeseca karantene, očekuje se nagli porast u broju trudnoća u Hrvatskoj 2020. godine. Evo koja su imena za djevojčice i dječake bila najpopularnija 2019., a koja bi mogla to postati 2020. godine

Posljednjih smo godina bili suočeni s velikim padom broja rođene djece u godinu dana, no možda će ova neobična 2020. donijeti barem nešto dobro pa ćemo zahvaljujući karanteni i provođenju više vremena s partnerima, napokon ugledati rast broja rođene djece. O postkarantenskom baby boomu počelo se pričati još u rano proljeće, a prve statistike govore kako Hrvatska doista bilježi porast broja trudnoća ove godine.

Ako si i ti jedna od sretnih trudnica koja iščekuje svoju prinovu ili tek planiraš trudnoću, dobro je znati i koja su to imena za djevojčice i dječake trenutno najpopularnija u Hrvatskoj. Iako podatke za cijelu 2020. za sada nemamo, možemo se prisjetiti onih koja su bila hit prošle godine, a stručnjaci tvrde da će i ove biti dosta aktualna.


Bitno je napomenuti kako svake godine dođe do nekih promjena u poretku najpopularnijih imena za bebe, a ove godine bismo na listi top 10 za djevojčice mogli ugledati ime Mila, kao i Maya, Emma i Noemi koja su proteklih godina sve zastupljenija.

Kod dječaka trenutno vlada najveća potražnja za biblijskim imenima, no sve popularnija, predviđa se, postat će i ona starohrvatska i slavenska. Tako će Borna i Domagoj biti vrlo popularna imena, a i Max i Lucas bi se mogli naći na listi top 10 imena za dječake.

Žensko ime Mila popularno je diljem svijeta, pa ne čudi da se sve više djevojčica u Hrvatskoj tako zove. Ovo ime izražava želju roditelja da im kćerka bude umiljata, slatka. Mnoga slavenska imena sadrže element „mil“ , što znači drag ili draga. Tako su Milica, Milena, Mila umiljata slavenska imena iznimno popularna imena u slavenskim zemljama, a bilježi se i porast popularnosti imena Mila u Njemačkoj.

Kao što smo već rekli, Borna i Domagoj starohrvatska su imena kneževa, a trenutno je traženije ime Borna. Ovo ime ima dva značenja, prvo je perzijsko i znači mladolik, a drugo značenje, ono hrvatsko, označava izvedenicu iz glagola „boriti se“.

U svakom slučaju, pri odabiru imena za svoje dijete najbitnije je uzeti u obzir njegovo značenje i simboliku koja se uz njega veže, lijepi zvukovni spoj s prezimenom kao i narav samog djeteta.


U svakom slučaju, iako ne znamo još sa sigurnošću za koja će se imena mame i tate u Hrvatskoj najviše odlučivati, donosimo ti liste top 10 imena za djevojčice i dječake iz prošle godine. I među njima možeš pronaći inspiraciju.

1/5
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.