Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Presudni faktori

Jedno, dvoje ili troje: Postoji li idealan broj djece za obiteljsku sreću?

Postoji li optimalan broj djece za obiteljsku sreću? Psiholozi vjeruju da na ovu odluku utječe nekoliko presudnih faktora

mother-g00f812169_1920.jpg
Foto: Pixabay

Koliko djece imati? Rodila ili ne, sigurno si barem jednom u životu razmišljala o tome koliko će brojna biti tvoja obitelj. A o tome su razmišljali i brojni znanstvenici koji su utrošili puno vremena istraživajući koliko djece je idealno kako bi se maksimizirala tvoja i njihova sreća.

Image
Proširenje obitelji

Koja je najbolja dobna razlika između djece? Važno je nekoliko faktora

U Europi je od 223 milijuna kućanstava, samo jedna trećina onih s djecom. Gotovo polovica takvih obitelji (47 posto ili 31 milijun kućanstava) imala je samo jedno dijete, dok je 40 posto (26 milijuna) imalo dvoje djece, a samo 13 posto (8,5 milijuna) troje ili više djece. I dok je najveći udio kućanstava s troje ili više djece zabilježen u Irskoj (26 posto), a slijede Belgija i Finska (19 posto) te Francuska (18 posto), u Hrvatskoj su podaci poražavajući jer imamo samo 34 posto kućanstava s djecom (neovisno o broju djece).

shimmer fallback

Koliko djece i zašto?

Britanski psiholozi ujedinili su se te istražili koliko je djece idealno i koji su glavni faktori koji stoje iza ove odluke. Ispada da najviše parova želi imati dvoje djece. Dio njih odlučuje se za drugo dijete kako bi prvo imalo brata ili sestru, a dio njih misli da je to optimalna brojka za obiteljsku sreću. Nešto manje parova želi troje djece, a najmanje ih želi ostati na jednom djetetu iako globalna slika pokazuje suprotno. Puno je faktora koji utječu na odluku o broju djece u obitelji, a koji su presudni - provjeri u nastavku.

Budi najbolja verzija sebe.
1/3
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.