Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Girl Power

Djevojčice koje osvajaju svijet: 8 koraka u odgoju samopouzdanih kćeri

Želiš vidjeti kako tvoja kći izrasta u sretnu mladu ženu punu zdravog samopouzdanja? Evo što ti, kao roditelj, ne smiješ propustiti učiniti

child-g7edb99905_1920.jpg
Foto: Pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Vrijeme u kojem živimo poprilično je licemjerno spram nas žena: s jedne strane nikome nije neobično ako se žena kandidira za predsjednicu, a s druge strane nas nerijetko doživljavaju kao seksualne objekte - i to već u vrlo ranoj dobi. Odgoj naših kćeri, koji u potpunosti potiče razvijanje njihovih potencijala, u današnjem je svijetu dakle veliki izazov jer, ruku na srce, ovo je i dalje još uvijek muški svijet. Na mnogim poljima žene još nisu stekle ravnopravnost, a ponegdje je ta ravnopravnost samo na papiru.

shimmer fallback

Svemu skupa ne pomažu ni društvene mreže koje često u prvi plan stavljaju izgled mladih djevojaka te postavljaju imperativ kako bi točno on trebao biti pa time zaista loše utječu na samopouzdanje djevojčica.

Image
Sretno djetinjstvo

Kako odgojiti sretno dijete? 7 tajni iza dječjeg osmijeha

Naš zadatak je pružiti najbolji start ženskoj djeci koja odrastaju pod našim krovom i pripremiti ih najbolje što možemo za svijet koji će ih često pokušati pokoriti. Ako ti je cilj podići samosvjesnu mladu ženu koja zna da može postići sve što želi, slijedi ovih 8 koraka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Empatično roditeljstvo

Nije nužno da se slažeš sa svojom kćeri oko svega kako bi joj iskazala suosjećanje kada je to potrebno. Ako kao roditelj imaš empatiju za osjećaje svog djeteta, time svojoj djevojčici daješ do znanja kako je važna, da ti je stalo do nje i da njezini osjećaji nisu irelevantni. A to je vrlo važna poruka za njezinu budućnost.

shimmer fallback

Pokaži interes

Pokaži joj kako te zanima ono o čemu uče u školi, a osobito ono što i nju samu interesira. Slavi s njom njezine školske uspjehe. Pomozi joj oko zadaće ako je potrebno ili oko ispitivanja za nadolazeći ispit znanja. Uključi se u aktivnosti oko njezine škole, prijavi se kao roditelj volonter ili u roditeljsko školsko vijeće. Preuzmi poneku inicijativu unutar školske zajednice.

shimmer fallback

Potakni je da boravi vani

Poticanje ženskog djeteta da se igra i boravi na svježem zraku i da bude aktivna imat će silno pozitivan utjecaj na to kako tvoja djevojčica doživljava vlastito tijelo, njegovu snagu i vještine- čak i ako si ti sama tip koji preferira ostati kod kuće. Također, ovo će je potaknuti da se ohrabri upustiti u zdrave rizike i izazove. Neka se tvoja kćerkica okuša u veranju po stablima, skupljanju kukaca ili u kampiranju. Debbie Reber, aktivistkinja koja se specijalizirala za odgoj tinejdžera naglašava kako je bitno djecu 'gurnuti' iz njihove zone komfora:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

"Tako će shvatiti da su, bez obzira na ono što se dogodilo, preživjeli te da imaju snagu suočiti se s izazovima", tvrdi Reber.

shimmer fallback

Potakni je da slijedi svoje interese

Znanstvenica i direktorica programa za obitelji Mind in the Making, Ellen Galinsky, naglašava kako je vrlo bitno pokazati svojoj kćeri kako su ti, kao roditelju, bitni njezini interesi te da njezine snove doživljavaš ozbiljno:

"Pokaži zanimanje za ono što interesira tvoju kćer i pomozi joj da to produbi i oko toga izgradi svoju strast", savjetuje Galinsky.

shimmer fallback

Minimaliziraj princeze

Ako svoje malene djevojčice potičemo na to da im idoli budu Disney princeze i učimo ih kako su najbitniji izgled, ljepota i ženstvenost, definitivno nismo na dobrom putu. Pokušaj smanjiti utjecaj koji na tvoju kćer imaju takve priče i crtani filmovi - i napravi bolje odabire za nju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Upiši je na sport

Ako svoju djevojčicu uključiš u neku sportsku aktivnost već od malih nogu, pomoći ćeš joj da svoje tijelo počne cijeniti i voljeti i zbog onoga što ono može postići, a ne samo radi toga kako izgleda. Michelle Obama, na primjer, ima pravilo da svako njezino dijete trenira jedan sport po vlastitom izborom i jedan koji ona kao mama izabere za njih.

shimmer fallback

Pomozi joj s njezinim izgledom

Ako tijekom svog odrastanja tvoja kći uvidi kako ti zaista voliš svoje tijelo, svaki njegov dio, bez obzira na oblik ili veličinu, i ona će slijediti isti put. Nikada nemoj ponižavati i negativno kritizirati vlastito tijelo u prisustvu tvoje djevojčice, pokaži joj kako se voli sebe.

shimmer fallback

Reci joj da vjeruješ u nju

Djeca koja su odrasla u uspješne i sretne ljude obično imaju jednu stvar zajedničku: roditelje koji su im stalno iznova govorili kao vjeruju u njih te kako mogu ostvariti baš sve što žele.

Upravo je to vrijedna poruka koju trebaš prenijeti svojoj kćeri i koja će biti nevjerojatno važna za cijeli njezin život i baš svaki njegov aspket. Reci joj da vjeruješ kako ona to može (što god to bilo) - i ponavljaj to dovoljno često dok sama u to ne povjeruje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.