Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Hvalisavci bez pokrića

5 stvari s kojima se roditelji stalno hvale, a nemaju nikakve veze s odgojem

U želji da se istaknu iz mase, roditelji se često u međusobnim razgovorima natječu tko je od djece dosegao određena postignuća (ako ih uopće možemo tako nazvati) i pritom se hvale kao da su oni za to zaslužni

pexels-pavel-danilyuk-7938050.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Mnogi roditelji htjeli bi da im djeca budu jedinstvena, najbolja, najpametnija i najsposobnija. Svi smo mi jedinke sebi svojstvene i svatko je nekakav, ali nitko nije savršen - što je normalno jer savršenstvo zapravo ne postoji.

U želji da se istaknu iz mase, roditelji se često u međusobnim razgovorima (ponekad i nesvjesno) natječu tko je od djece dosegao određena postignuća (ako ih uopće možemo tako nazvati) i pritom se hvale kao da su oni za to zaslužni.

Image
Mali vragolani

Vragolani s nama, anđeli s drugima: Zašto nam se čini da djeca čuvaju najgore ponašanje za roditelje?

Upravo to je potaknulo jednu mamu da na Redditu podijeli svoju mudrost o tome i možda stane na kraj hvalisavim roditeljima koji preuzimaju zasluge za normalan psihofizički razvoj djece koji bi se dogodio s njihovom intervencijom ili bez nje.

shimmer fallback

Primjerice, ako dijete prespava cijelu noć s nepuna dva mjeseca, to gotovo nikada nije vezano za sposobnost i odgojno znanje roditelja, nego je u prirodi djeteta da prespava taj period. Drugim riječima, roditelji se vole hvaliti postignućima za koja nisu odgovorni, a evo najčešćih 'dječjih uspjeha' o kojima roditelji preuzimaju zasluge i hvale se, a nemaju zašto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Beba koja spava cijelu noć

Neke bebe su spavalice, a za neke se pitamo odakle im energija, ali i mi odrasli smo takvi. Dok se neki izležavaju u krevetu do podne, neki se prirodno ustaju u šest ujutro, ali samo zato jer tako odgovara njihovom organizmu. Jasno je da ne možeš 'odgojiti' bebu da savršeno spava, ili je prirodno spavalica ili nije.

shimmer fallback

Dijete koje dobro jede

Kao i sa spavanjem, ima djece koja obožavaju jesti svu hranu, a ima onih s kojima se mučiš iz dana u dan ma koliko god ukusno jelo pripremila. Nažalost, kod jela ne postoji bitan utjecaj koji će išta promijeniti. Treba samo čekati razvojnu fazu u kojoj će tvoje dijete početi bolje jesti, ali pritom, naravno, poticati kvalitetnu i zdravu prehranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

To je zapravo jedino što mi kao roditelji možemo učiniti - razviti zdrav odnos prema prehrani. Kad su u pitanju mali izbirljivci, važno je pustiti dijete da sudjeluje u odabiru namirnica i pripremi obroka, a definitivno izbjegavati tjerati i forsirati dijete da uzme još jedan ili barem jedan griz jer će to samo stvoriti negativnu povezanost s hranom.

shimmer fallback

Uspoređivanje motorike

Kao što ni mi odrasli nismo jednako dobri u brojnim vještinama, tako ni djeca nisu strojevi koji sve savladavaju bez teškoća u zadanom roku. Svako dijete se razvija shodno svojim sposobnostima. Neki to učine prije, a neki kasnije.

Možeš pratiti sve odgojne korake za predviđenu dob pa opet imati dijete koje jednostavno još nije spremno posjesti se samo u dobi od 7 mjeseci i ništa previše po tom pitanju ne možeš učiniti. Uostalom, pravo vrijeme da se dijete posjedne je onda kada je samo sposobno za to, odnosno kada samo kroz svoj razvoj otkrije sjedeći položaj. I ne, nisi zato lošija majka i tvoje dijete ne zaostaje zbog toga u razvoju (osim ako medicinski nije dokazano drugačije).

shimmer fallback

Odvikavanje od pelena

Dijete će samo pokazati kada je spremno odviknuti se od pelena. Neki to uspiju i prije druge godine, drugi tek oko četvrte. Puno je faktora o kojima to ovisi, a onaj roditeljski ima najmanji utjecaj na to. Bitna je metalna zrelost djeteta i njegov interes za suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

'Dobro' dijete

Odrastanje se događa u fazama i to što se sada hvališ 'dobrom' bebom ne znači da neće doći zahtjevnija vremena. Ali to zapravo nije ni bitno. Nauči biti zadovoljna i ne imati toliku potrebu uspoređivati se s drugima. Uživaj u svojoj obitelji i ne uspoređuj se, jer svatko je jedinstven i drugačiji i upravo nas to čini zanimljivima i posebnima - bez obzira na dob!

shimmer fallback

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.