Budi najbolja verzija sebe.
Nije uvijek lako

Čini ti se da je tvoje dijete razmaženo? Evo kako postaviti granice

Stručnjaci kažu da je moguće preodgojiti razmaženo dijete, ali samo ako roditelji postave granice i drže se svojih odluka

Djeca iskušavaju granice, to je način na koji uče i stječu iskustva, a s druge strane roditeljski posao je da postave granice i nauče djecu vještinama koje će im pomoći dalje u životu. No, u svakodnevici je ponekad vrlo teško održati te granice, a roditelji su ponekad toliko zaštitnički nastrojeni prema djetetu da ne žele da doživi negativne emocije pa ne znaju reći "ne". Vrlo često takve situacije dovedu do toga da dijete postane razmaženo, te misli da svi ljudi oko njega moraju ispunjavati njegove želje. Bilo kakav "ne" kod takve djece izazvat će negativnu reakciju, plač, ali i bijes.

Roditeljstvo u doba pandemije

Kako odgojiti otpornu i mentalno jaku djecu u ovim teškim vremenima

Ovakve situacije su sve učestalije, jedno istraživanje iz 2011. pokazuje da čak 59 posto roditelja misli da su njihova djeca razmaženija nego što su oni bili u toj dobi. Izgleda da ovaj problem neće tako lako nestati, pa nije loše provjeriti što stručnjaci kažu o ovoj temi i što predlažu roditeljima kako bi promijenili odnos s djecom.

Što je razmaženost?

Razmaženo dijete naviklo je dobiti ono što želi i kada to želi, uz rijetke iznimke. "Svako dijete ima loš dan, imaju ga i odrasli, ali razmažena djeca zaglave u 'ja' razmišljanju. Sve se vrti oko njegovih potreba, briga, osjećaja i želja, a svi ostali zauzimaju drugo mjesto", objašnjava psihologinja Michele Borba. Mnogi psiholozi ne vole riječi "razmaženo" ili "derište" jer smatraju da roditelji oblikuju djecu i da se ona ponašaju kako roditelji očekuju. Klinička psihologinja Laura Markham smatra da su ti nazivi nepravedni jer su roditelji, a ne djeca, ti koji su u velikoj mjeri odgovorni za razmaženo ponašanje.

Budi najbolja verzija sebe.

Kada roditelji razmaze svoju djecu, njihove su namjere često dobre, premda pogrešne. Ugađaju svojoj djeci jer im žele pružiti najbolji mogući život, pružajući im sve ono što mama i/ili tata nisu imali tijekom odrastanja. Neki se roditelji mogu brinuti da će odlučno "ne" naštetiti djetetovim osjećajima ili samopouzdanju. Ponekad su roditelji previše iscrpljeni i nemaju snagu provoditi pravila ili ih nikad nisu postavili. "Jednostavno je lakše popustiti kada smo umorni. Mrzimo reći 'ne' kada nas nema cijeli dan kod kuće", kaže Borba.

Znakovi da je dijete razmaženo

Nisi sigurna odgovara li ponašanje tvog djeteta ovom opisu? U nastavku pročitaj znakove koji prema stručnjacima pokazuju da se radi o razmaženosti.

Kad dijete čuje "ne" pokazuje bijes

Sva djeca mogu izraziti neko razočaranje kada im se kaže da nešto nije dozvoljeno. Na primjer, neće dobiti pizzu dvije večeri za redom, no razmažena djeca posebno teško prihvaćaju negativan odgovor. Ispadi bijesa pojavljuju se kod male djece koja se ne mogu adekvatno izraziti, ali ako se bijes ne smiruje kako dijete raste, to može biti znak razmaženosti, objašnjava obiteljska terapeutkinja LeNaya Smith Crawford.

Budi najbolja verzija sebe.
1/5
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.