Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Zašto beba odjednom odbija bočicu i jede li dovoljno?

Poštovana, moja beba je rođena kao nedonošče u 34. tjednu trudnoće, teška 2190 g i dugačka 45 cm. Za tjedan dana će imati četiri mjeseca, teška 5 kg i dugačka 52 cm.

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Hranim je adaptiranim mlijekom, do prije tjedan dana je jela u prosjeku oko 90-100 mL/24h. No u zadnjih tjedan dana odbija hranu, čim okusi mlijeko počinje plakati i okretati glavu od bočice. Uspijem je nekako nahraniti na spavanju, ali znatno manje. Sada pojede 70-80 mL po obroku, 600-700 mL/24h. Probala sam promijeniti hranu, ali nije pomoglo pa smo se vratili na staru. Promijenili smo položaj prilikom hranjenja, podizala je na pola hranjenja da podrigne, ali sve bezuspješno. Kod liječnika ovaj put nisam bila jer se to dogodilo i prije mjesec i pol pa me liječnica poslala kući i rekla da je s djetetom sve u redu. Da naglasim, beba je uistinu sretna i zadovoljna, preko dana spava barem dva puta i po noći lijepo spava s dva buđenja jer je gladna, a kad joj dam hranu ona ju uporno odbija, plače samo kada je pospana ili gladna. Vodu i čaj pije, oko 100 mL/24 h. Zanima me je li to dovoljno hrane što beba unosi i ako nije, koliko bi trebala? Isto me zanima i za unos tekućine? Koji bi razlozi odbijanja hrane mogli biti? Što bi još mogla probati kako bi hranjenje bilo uspješnije?

Poštovana,

ne trebate brinuti s vašom bebom je sve u redu i bit će tako dok god je ona sretna i zadovoljna. Prema njezinim mjerama bih rekla da dobro napreduje s obzirom na to da je rođena kao nedonošče i potpuno je normalno da joj treba više vremena da postigne odgovarajuću težinu.

Što se tiče vode, dok ne počnete s uvođenjem krute hrane, ne trebate uvoditi ni vodu. Ne postoji ništa posebno što možete poduzeti da hranjenje bude uspješnije, djeca nekad jedu više nekad manje – dok vaša beba napreduje nemate razloga za strah. Količina koju bi trebala pojesti prema svojoj težini je 5 obroka po 120 ml. No, ne trebate brinuti ako nije uvijek tako. Dijete će pojesti onoliko koliko mu u tom trenutku treba.

Ivana Purić,

nutricionist, dipl. ing., prof.eHrana – Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.