Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Zabrinuta sam jer dijete od 20 mjeseci ne govori

Poštovana, imam sina od 20 mjeseci koji ne govori ništa osim "deda", a tako zove oca! Sve razumije i hiperaktivan je. Spava jako malo i često plače po noći!

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Sluh mu je uredan, vršili smo pretrage, ali nikako da počne pričati. Donese sam pelenu kad obavi nuždu, kaže "blee", baci smeće, ako mu kažemo daj daljinski on donese, znači razumije, ali neće pričati. Unaprijed hvala na odgovoru.

Poštovana,

dijete u dobi od 20 mjeseci tek počinje razvijati ekspresivni vokabular. S negdje oko 18 mjeseci počinje tzv. faza leksičkog brzaca kada dijete počinje sve više komunicirati s okolinom putem riječi, a sve manje putem gesta. Ono što je pri tome važno jest da nas dijete razumije i pri tome mislimo da razumije upute i u nepoznatom kontekstu (npr. da Vam donese daljinski kada ste kod nekoga u posjeti bez da mu pogledom ili gestom sugerirate što želite od njega, da baci pelenu u koš kada ste kod bake i djeda gdje koš stoji na drugom mjestu i sl.). Poznato je kako jezično-govorni razvoj kod dječaka teče nešto sporijim tempom uslijed specifične neutralne organizacije centara koji obrađuju jezične informacije. Kod njih puno više dolazi do izražaja interferencija razvoja grube motorike i govora pri čemu motorički razvoj često uzima značajniju prednost. Nakon druge godine, kada dijete postane motorički spretnije, fina motorika i govor dolaze do izražaja. No, u Vašem slučaju postoji još par detalja (samo jedna riječ u ekspresivnom vokabularu, motorički nemir, poteškoće sa spavanjem i umirivanjem) koje indiciraju da će Vašem djetetu možda biti potrebna rana intervencija. Svakako bih sugerirala da dijete pogleda stručnjak s iskustvom u ranoj intervenciji (psiholog, logoped, edukacijski rehabilitator ili senzorni terapeut) kako bi dobili upute za poticanje jezično-govornog razvoja u kućnom okruženju te se riješili moguće sumnje u postojanje dodatnih teškoća.

Diana Plantak, mag. logoped

Kabinet Korneo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.