Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Teško se nosim s kćerkinom odlaskom od kuće starijem dečku kojeg smatram problematičnim

Poštovana, prije devet dana kćer od 19 godina nam je otišla od kuće, dečku (zabranili smo joj viđanje s njime) od 27 godina koji ima policijski dosje, i to poveći.

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

U vezi su bili od početka rujna i htio nas je upoznati i zaručiti našu kćer, ali mi to nismo to htjeli. Javila se ubrzo nakon odlaska i rekla da je s njim, pokupila je i svoje stvari. Ja sam ostala u šoku, plaču i strahu. Išli smo na policiju i rekli su nam da je punoljetna i svojevoljno je otišla. Sutradan smo tražili da se sastanemo u kafiću i da joj damo njen mobitel kako bi se mogla javljati. Njegovi su sretni što je doveo i zaručio moju kćer, a mi smo u konstantnom strahu za nju. Kćer je pohađala ekonomsku školu, još samo mora obraniti maturalni rad. Išla sam ju posjetiti i zasad je sve ok. Pričale smo kako što prije treba završiti maturalni rad. Rekla je da zasad ne planira raditi, ali će možda otvoriti kafić u njegovom vlasništvu kako bi se mogla prijaviti da radi. Rekla je da će on o njoj brinuti. U našem naselju družila se s kćerkom čiji je otac isto "poznat po svemu i svačemu." Rečeno joj je da im ne ulazi u kuću, ali da s njome može popiti kavu i prošetati. Imamo i kćer od 17 godina i za nju se također bojim, bezobrazna je i bahati se. otac je zatvoren tip i s njim se o tim tabu temama (primjerice o dečku) nije moglo pričati. On, od tada, kad dođe kući ne priča. Stariju kćer je otpisao jer je pobjegla s takvim dečkom i za nju ne želi čuti. S mlađom kćerkom isto ne komunicira. Inače je šutljiv i ponekad nagao. Između njih nikad nije bilo otvorenog razgovora, dok su sa mnom uvijek mogle otvoreno razgovarati. Što mi je činiti i kako da se ja nosim s tom situacijom?

Draga mama,

čitajući Vaše pismo potpuno sam se empatizirala s Vama – mogu samo zamisliti koliko Vam je teško. Unatoč strahu koji osjećate i šoku kojeg ste doživjeli, Vaša reakcija je zapravo bila dobra – učinili ste sve što ste mogli u određenom trenutku, a to je da ste se sastali s kćerkom i dali joj mobitel da Vam se može javljati, održavate s njom kontakt.

Jedino što možete u ovoj situaciji jest da joj date poruku da ste tu za nju, da ste joj Vi mama i da ćete je uvijek voljeti i brinuti se o njoj čak i ako se ne slažete s njezinim odlukama. Vaša kćer se uvijek ima gdje vratiti – i to je važno da čuje. Nemojte joj davati savjete ako ih ne traži – ali joj ponudite da ćete joj iznijeti svoje mišljenje/savjet ako Vas bude tražila, bez prosuđivanja i osuđivanja. Znam da je vrlo teško pomiriti se s odlukama djeteta s kojima se ne slažemo, koje su potencijalno loše za dijete – ali forsiranjem onoga što mi mislimo da bi bilo bolje, možemo naići samo na otpor i još više narušiti odnos. Ako je ne budete osuđivali, ako je pustite da donosi vlastite odluke – pa čak i one s kojima se uopće ne slažete – puštate ju da odrasta, da uči na svojim postupcima ali joj i dalje možete biti mama koja će biti dio njezina života i koju će jednom možda pitati za savjet i poslušati ga.

Što se tiče mlađe kćerke, ona je također u razdoblju adolescencije kao i starija kćer za koji je karakterističan bunt. Savjet je zapravo isti – budite dosljedna mama, mama koja postavlja granice, koja uči dijete da svako ponašanje nosi određene posljedice i da je na nama da izaberemo posljedice. Neka i dalje dobiva poruku da s Vama može otvoreno razgovarati o svemu i da ste uvijek tu za nju. Dobar odnos s roditeljima (ili barem jednim) je jedan od preduvjeta da dijete izraste u zadovoljnu osobu.

Ukoliko procijenite da Vam je sve ovo preteško, javite se stručnjaku (psihologu, psihoterapeutu, psihijatru) za podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Sretno!

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Centar Budi svoj

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.