Budi najbolja verzija sebe.

Slaba socijalna interakcija dječaka od 22 mjeseca

Poštovane, moje obraćanje se odnosi na ponašanje dječaka od 22 mjeseca. Verbalan je, sastavlja rečenice od 3 riječi, dopunjuje pjesmice koje mu recitiramo, ima dobru memoriju.

Budi najbolja verzija sebe.

Imamo zajedničku pažnju - gleda u pravcu ispruženog prsta, pogledom prati i imenuje slike u slikovnici. Ima pokazni gest. Inicira igru, kad nešto ne može napraviti traži pomoć. Sve naloge izvršava, sve razumije.Ono što me zabrinjava je kratkotrajan i slabiji kontakt očima, pogotovo iz blizine. U zadnje vrijeme se rjeđe odaziva na ime. Kad uz ime dodamo "VIDI", okrene se. Primijetili smo i razliku u njegovom odnosu prema ljudima van užeg kruga obitelji. Kad mu se netko obrati, privija se uz naše noge ili ako je u naručju kao da bi se sakrio, a onda nakon malo vremena on im pokazuje prstom i imenuje predmete oko sebe, ali one koji uopće nisu bili predmet razgovora. Mi kao roditelji smo to protumačili da on pokušava skrenuti pažnju sa sebe. Ne uspostavlja komunikaciju s njima.Povremeno ima i tantrume u situacijama kad ne može imati nešto u trenutku kad to poželi (igračku od drugog djeteta na ulici, izlazak vani kad to nije planirano i sl.).Otkad se prestalo s dojenjem, intenzivno siše palac.Inače zna svoje ime i prezime, brata zove po imenu, roditelje oslovljava s mama i tata. Ima eholalije.Prestali smo brojati fond riječi, ali dijete oponaša životinje i sve riječi koristi u kontekstu.Je li njegov razvoj uredan? Unaprijed se zahvaljujem za odgovor.

Poštovana,

zahvaljujem na detaljnom opisu Vašeg dječaka. Slika bi bila još potpunija kada bismo imali informacije o trudnoći, porodu i motoričkom razvoju djeteta (kada se posjeo, propuzao, prohodao). Također je važno s kojim igračkama se dječak igra i na koji način, uspijeva li širiti igru i slijediti Vaše ideje u igri.

Budi najbolja verzija sebe.

Jako je pozitivno da uočavate pokaznu gestu kod dječaka, združenu pažnju, izražavanje u rečenicama…. Tantrumi koji se ponekad javljaju uobičajeni su za ovu dob. Tu fazu djetetova razvoja nazivamo „terrible two“ i taj naziv je potpuno opravdan ?

Slabiji kontakt pogledom, rjeđi odaziv na ime i nelagoda u društvu nepoznatih osoba mogu i ne moraju biti zabrinjavajuća ponašanja. Iz Vašeg upita nije skroz jasno zbog čega i u kojim situacijama se javljaju eholalije.

Kako biste bili sigurni da razvoj Vašeg djeteta prati urednu razvojnu krivulju, savjetujem Vam da s dječakom posjetite stručnjaka (defektolog ili psiholog) koji će, uzimajući u obzir anamnezu, moći dati konkretnije savjete i upute za daljnje postupanje.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.