Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Sin (12 godina) me ne poštuje i ne sluša, te zajedno s ocem (bivšim suprugom) me lažno prijavljuje za zlostavljanje

Poštovana, razvedena sam od 2009. godine i moj sin od 12 godina živi sa mnom.

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Od veljače imam veliki problem s njim jer me zajedno s ocem prijavljuje za lažno fizičko zlostavljanje, navodno zaključavanje u stanu, izbacivanje iz stana i sl. Pod ogromnim je očevim utjecajem i ja sam potpuno nemoćna. Ako mu ja kažem da ima tople vode u bojleru i da se istušira, on mi odgovara kako je njemu tata rekao da ako nešto ne želi, to ne mora raditi. Popustio je i u školi. Primjećujem da sve što njemu ne odgovara ne želi učiniti i da ga otac u tome podržava. Molim Vas za savjet kako da se postavim prema djetetu i na koji način da ga uvjerim da izvršava svoje redovne obaveze. Unaprijed hvala.

Draga mama,

biti roditelj – a posebno razvedeni roditelj koji nema dobru komunikaciju s bivšim partnerom sigurno je vrlo zahtjevno i stresno. Djeca trebaju i žele oba roditelja, a kada je komunikacija među roditeljima otežana može se javiti konflikt lojalnosti i osjećaj krivnje kod djece (žele udovoljiti i jednom i drugom roditelju, boje se da će ga drugi roditelj odbaciti ukoliko mu ne „povlađuje“). Moja pretpostavka je da se to događa Vašem sinu. Moguće je da Vaš sin zbog straha od odbacivanja od strane tate čini sve samo da bi bio u njegovoj „milosti“.

S obzirom da je ponašanje Vašeg sina i bivšeg supruga otišlo prilično daleko (pri tome mislim na lažne optužbe za zlostavljanje), moj savjet jest da zaštite svoje dijete i zatražite intervenciju Centra za socijalnu skrb – Vaš suprug možda ne shvaća koliko njegove riječi i postupci štete Vašem sinu, no možda će shvatiti ukoliko se angažira institucija kojoj je dužnost štiti prava djece. Ukoliko smatrate da je ovo moguće i riješiti razgovorom s bivšim suprugom, u tom slučaju bi Vam i to mogao biti prvi korak, odnosno korak prije traženja stručne pomoći u Centru.

Dok se cijela situacija ne riješi, moj savjet jest da sa sinom i dalje postupate na način da mu pružate ljubav i podršku uz postavljanje granica i dosljednost. Svakako nemojte odustati od postavljanja granica pa čak ni u situacijama kada sin govori da će Vas prijaviti ili da to kod tate ne mora raditi. O postavljanju granica možete pročitati na slijedećem linku: https://klinfo.rtl.hr/roditelji-3/roditelji/nepozeljno-ponasanje-djece-i-postavljanje-granica-u-odgoju/

Šaljem Vam podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Centar Budi svoj

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.